Menu

Basis

Verzamelwoede

Bij sommige mensen is de drang om spullen te verzamelen zo sterk en zo grenzeloos, dat het niet alleen een heel vol huis oplevert maar ook stress, gevaarlijke situaties in huis of klagende buren.

‘Wat voor de één een waardevolle verzameling spullen is, is voor de ander een onoverzichtelijke bende die alle spuigaten uitloopt.’ zegt Annemieke Schapink-Haklander, psycholoog met een ruime ervaring als begeleider van mensen met verzamelwoede of hoarding.

‘Het is maar hoe je naar de spullen van een ander kijkt. Als iemand dezelfde hoeveelheid spullen ordelijk achter de deuren van kasten doet, dan zeggen we misschien dat het huis wat vol is, maar we kijken er toch anders naar. Als het in een woning zo vol is dat buren of een verhuurder klagen, dan kunnen de GGD en de gemeente ingeschakeld worden. Soms kan dit resulteren in een ontruiming of een huisuitzetting. Zo’n gebeurtenis kan erg traumatisch zijn voor de bewoner en lost meestal de drang om te verzamelen niet op.’

Eenzaam

‘Contact leggen met een bewoner en het vertrouwen winnen is mijn eerste doel. Hoe je dat doet, is moeilijk te zeggen; ieder mens is anders, ik volg vaak mijn intuïtie.

Voordat ik voor het eerst bij iemand langs ga, stel ik mijzelf de volgende vragen: Is het veilig in de woning? Kan een hulpdienst met een brancard naar binnen, is het er brandgevaarlijk, is er valgevaar, is er ongedierte of andere nattigheid? Als een servicemonteur bij de verwarmingsketel moet zijn, is dat mogelijk? Kan de woning gelucht worden? Kan iemand zich wassen, slapen, eten en naar het toilet gaan?

Omdat veel mensen met hoarding-problematiek eenzaam zijn en zich schamen voor hun situatie, stel ik iemand vaak de vraag: Kunt u in dit huis bezoek ontvangen? Hebt u de wens om bezoek te ontvangen?

Die vragen vormen een objectief kader, waardoor de aandacht niet ligt op de normen rond het hebben van een grote hoeveelheid spullen.’

Ooit ga ik…

‘Sommige mensen zijn verzamelaars geworden omdat zij of hun ouders armoede hebben gekend. Velen hebben in hun jeugd geleerd om zuinig te zijn: iets kan altijd nog van pas komen. Anderen hebben onveilige situaties meegemaakt als geweld of misbruik. Als niemand je veiligheid en troost kan geven, dan kunnen spullen dat misschien wel. Ik bezoek ook veel creatieve mensen. Hen hoor ik zeggen: ooit ga ik naaien, schilderen en meubels repareren, wie weet kan ik dit of dat nog gebruiken. Ook angst om kennis te verliezen kan voor mensen een reden zijn om bijvoorbeeld eindeloos kranten en boeken verzamelen.’

Gelukkige verzamelaars

‘En vergeet de mensen niet die gewoon gelukkig worden van ‘iets’, dat zij al vele jaren met liefde verzamelen – poppetjes, kopjes, aanstekers. Zo’n verzameling kan keurig geordend zijn, maar past toch niet in hun bescheiden woning. Ook deze mensen hebben aandacht en hulp nodig om afscheid te nemen, een andere bestemming te vinden voor hun spullen.

Mensen die grenzeloos verzamelen vind je in alle lagen van de bevolking, zowel mannen als vrouwen. Als het lukt om daadwerkelijk wat te ruimen, kan dit een bevrijding zijn en een nieuwe stap naar levensgeluk.’

Om meer aandacht te vragen voor hoarding wordt jaarlijks in mei de Nederlandse hoarding week georganiseerd. Voor meer informatie over hoarding: Annemieke Schapink- Haklander, www.introspekt.nl.

Holkje van der Veer is dominicanes en redactielid van Open Deur, zie www.holkje.nl.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken