Menu

Basis

Vrijmoedig en vrolijk

Je wilt graag aardig gevonden worden. Je houdt niet van ruzie. Dat kan ertoe leiden dat je je niet zo makkelijk uitspreekt. Dat je mee dobbert met wat een ander vindt. Terwijl vrijmoedig spreken en vragen vaak voor veel meer contact en begrip zorgt.

Je voelt je aangevallen door iemand en je weet niet hoe je je moet opstellen tegenover diegene. Je doet dus niets of je komt in een slachtofferrol terecht. Ik maak dat regelmatig mee. Laatst nog toen ik op bezoek was bij een intimiderende man in de opvang. Hij was woest over het corvee dat hij daar moest doen en het gedrag van zijn medehuisgenoten. Hij had het gevoel dat hij andermans troep moest opruimen. Vroeger had ik me in het gesprek met zo’n man uiterst ongemakkelijk gevoeld. Nu denk ik: Ha, ik kan hier gaan spelen. Want wat doe je anders dan spelen, als je liefdevol, uitdagend en met humor op mensen reageert? In dit artikel wil ik je drie stappen laten zien die je kunt gebruiken in dit provocatieve spel met mensen. ontspande zich. Tegelijkertijd had mijn spiegelen mij belangrijke informatie opgeleverd: het gedrag van zijn huisgenote leek minachting uit te drukken. Was hij daarom zo kwaad? Wat was zijn probleem nu precies? Wat lag er achter het probleem dat iemand troep voor hem achterliet?

KWETSBAARHEID

Eén van mijn motto’s is: ‘U ontdekt meer over iemand door een uur met hem te spelen dan door een jaar met hem te praten.’ Dat zei de Griekse filosoof Plato. Het spelen met deze man, die erg intimiderend over kan komen en daar ook om bekend staat, heeft mij inzicht gegeven in zijn kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid is herkenbaar voor me en levert mij meegevoel op ten aanzien van deze vaak lastige man. Het spel gaat zeker verder. Het mooie van deze benadering is dat nu het accent niet meer op mijn onvermogen en ongemakkelijkheid in het contact ligt. Nee, de aandacht is verschoven: naar hem. Wat is zijn probleem eigenlijk? Kan ik hem van dienst zijn? Kan ik Christus in hem van dienst zijn?

HUMOR EN UITDAGING

Waar het om gaat is in een basishouding van liefde, humor en uitdaging te komen. Zo bekijk ik vanuit die houding wat ik grappig vind aan iemand. Bij deze man vond ik het humoristisch hoe hij een van zijn huisgenotes nadeed. Ten tweede zeg je altijd liefdevol ‘ja’ tegen mensen, accepteer je hen met liefde. In het geval van mijn brulboei beaamde ik meevoelend hoe vervelend zijn situatie was, met veel geschud van mijn hoofd en veel ‘tjonge jonge, het is toch wat’. De derde stap is uitdagen en dat betekent: spiegelen, met humor. Dus ik deed die huis-genote na, zoals hij dat deed, met een schepje erbovenop. Het rare stemgeluid, het weggedraaide lichaam, het opgeheven hoofd, de blik. Lachend. Ik verraste mijn brulboei; hij keek in mijn lachspiegel en zag ook opeens de humor. We lachten samen en de sfeer

IN IEDERE LACH EEN TRAAN

Wij zijn broeders en zusters van elkaar. Toch is ons samenleven niet eenvoudig, door de kwetsuren die we hebben opgedaan in het leven. Ik heb ontdekt dat juist lachen de weg wijst naar waar de pijn zit. In elke lach zit een traan. Tegelijkertijd geeft humor ruimte om te helen én de afstand om te kijken naar wat er nu nodig is en wat er gedaan kan worden. Dus mocht jij tobben over je contact met iemand: tob nog meer! En krijg van daaruit de geestige motivatie om te spelen. Veel plezier!

Marieke Sillevis Smitt is pastor voor ongedocumenteerden in Utrecht en coach/trainer in de provocatieve benadering bij Onverwacht Opgewekt (zie onverwachtopgewekt.nl).

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken