< Terug

Waar begin je aan?

Bij Deuteronomium 30,15-20 en Lucas 14,25-33

Gesprek

Wie van jullie heeft er een spaarpot? Wie weet hoeveel er nu al in zit? En waar sparen jullie zoal voor? En hoe weet je nu of je al genoeg geld hebt?

Wij zijn gewend om te sparen voor dure spullen, maar in veel landen is dat helemaal niet mogelijk. Geld wordt vaak meteen uitgegeven. Er is vaak ook genoeg wat betaald moet worden. Als je in veel niet-westerse landen rondrijdt, kom je huizen tegen die maar gedeeltelijk zijn afgebouwd. Er ontbreken nog kamers, ramen, deuren of soms zelfs een hele verdieping. De reden? Tijdens het bouwen van een huis ontdekte de mensen dat het geld om verder te bouwen op is. En dus stopte ze met bouwen, totdat er weer geld was. Dat is wat Jezus hier bedoelt: denk goed na waar je aan begint.

Verhaal

Al weken zeurde Sanne over het cadeau voor haar verjaardag. ‘Mama, je weet toch echt dat ik een bruin konijntje wil?’ ‘Ja, dat weet ik,’ zei moeder, terwijl ze haar hoofd liet hangen. Dit was pas de derde keer deze week dat Sanne erover begon. Maar haar moeder had ook uitgelegd wat er nog meer bij hoorde: je kocht niet alleen een konijn, maar moest ook zorgen voor een hok, voer, een waterflesje en stro. ‘Ja, maar daar heb ik geld voor gevraagd, zodat ik dat allemaal kan kopen,’ was het antwoord van Sanne. Wat was Sanne blij toen ze eindelijk jarig was! Ze kreeg heel veel geld en een mooie bon van papa en mama met daarop een bruin konijn. Met die bon kon ze morgen met mama een konijn en alle spullen gaan kopen.

De volgende dag stond Sanne in de dierenwinkel. Van al het verjaardagsgeld kocht Sanne een hok, mooi speelgoed om erin te doen, een waterfles, voer en een voerbakje, stro en natuurlijk een schattig bruin konijntje. Samen met haar moeder zette ze alles buiten in de tuin. Ze hadden ook nog een prachtige driehoekige ren gekocht waarin Saar, zo heette het konijn, op het gras kon rondrennen.

‘Bah,’ riep Sanne een week later, ‘wat is dat vies, zeg! Moet dat ook, mam?’ Sannes moeder moest vreselijk lachen, toen ze Sanne een vies gezicht zag trekken. ‘Ja, ook het konijnenhok schoonmaken hoort erbij. En elke week bijhouden, hoor.’ Nu begreep Sanne dat zorgen voor een hok ook het schoonmaken ervan betekent. Was ik er maar nooit aan begonnen, dacht Sanne even. Maar toen ze de lieve oogjes van het konijn zag, ging ze toch maar verder met schoonmaken.

Prentenboek/spiegelverhaal

Max Velthuijs, Het rode kippetje, Leopold, 2007.

< Terug