Menu

Basis

Wij zijn van water

Water maakt leven op aarde mogelijk. Ons bestaan hangt ervan af. Niet zo gek dus dat water ons diep kan raken, hoe gewoon het ook lijkt.

Een merel zingt, vanaf zijn plek op de nok van het dak. Wat heb ik daarnaar uitgekeken tijdens de afgelopen winter. Wat was die lang en bar, met de vorst die alles deed verstarren. Kale bomen en struiken stonden roerloos in de tuin, maar bij de vijver was beweging. De pomp stond nog aan, zorgde elke dag voor stromend water dat een wak openhield. De vogels kwamen er drinken. Een drukte van belang. Drie merels kwamen om de beurt, groepjes koolmezen vlogen af en aan. Achter het raam in de warme eetkamer volgden we het. Ontroerd, vrolijk. Er was nog leven daarbuiten…

JE VOELT JE NIEUW

Alle leven op aarde bestaat voor een groot deel uit water. Mensen en andere dieren bestaan voor 60 procent uit water. Bij planten is het percentage nog hoger. Ook de grond waar planten in wortelen en de lucht die we ademen bestaat voor een groot deel uit water. Van heel het oppervlak van de aarde is 71 procent bedekt met water. Alles bevat water, die eenvoudige verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Door de aanwezigheid van water is leven op onze planeet mogelijk. Het is dan ook niet gek dat we ons snel geraakt voelen in ons bestaan als het over water gaat. Geef een kind ‘s zomers een badje of een hele zee, uren lang zal het spetterend plezier maken. Een lekker warm bad op een gure dag, of ‘s zomers fris dobberen: je voelt je ontspannen en nieuw.

TEKORT

Water is ook politiek. Je kunt een oorlog winnen door het water af te sluiten, je land verdedigen door het onder water te zetten. Wie water heeft, heeft macht. Schokkend: Nog steeds hebben 663 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater en sterven er jaarlijks 760.000 kinderen aan de gevolgen van door vervuild water veroorzaakte ziektes, meldt de ontwikkelingsorganisatie Simavi. In Zuid-Afrika dreigt al maanden een tekort, en vreest men een burgeroorlog om het water.

Misschien moet je als West-Europeaan die schaarste meegemaakt hebben om water echt te gaan waarderen. Een vrouw vertelde over een reis door de woestijn. Alle eten en drinken werd gedragen door kamelen. De porties per persoon waren scherp berekend. In de loop van de dagen maakte ze zich er steeds drukker om. Wordt dat water wel eerlijk verdeeld? Krijgt iedereen wel evenveel? Op een ochtend was ze erg vroeg wakker en zag ze een van de kamelendrijvers weglopen met een hele fles water in zijn hand. Dat voedde haar achterdochtige gedachten. Later bleek dat de man het water had gebruikt om zich te reinigen voor het gebed. Daar stond hij extra vroeg voor op. Het deed haar veel, te weten van zijn gebed. Ook in de woestijn overleeft een mens niet van water alleen.

Water is alledaags, water is heilig

AAN JE WATER

Water is alledaags, water is heilig. We dragen het water in ons mee als een bron van kennis, als een zesde zintuig: je kunt iets ‘aan je water voelen’. In alle religies speelt water een rol: in rituele wassingen, in inwijdingsplechtigheden; er zijn heilige rivieren en flesjes wonderdadig water. Mensen vestigen zich in een dorp aan de rivier, in een stad aan een haven, op een doorwaadbare plek bij een beuk. Water verbindt, als er genoeg is voor iedereen. We dansen in de regen, we ontmoeten elkaar bij de bron of de wasplaats. En als het water ver weg is, graven we een vijver in de tuin om het leven dichtbij te halen. Wij zijn van water.

Beate Rose is geestelijk verzorger in de verpleeghuiszorg en redactielid van Open Deur.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken