Menu

Basis

Zending en diaconaat

Het tweede ‘Bericht uit de wereldkerk’ komt van het Luthers Seminarie in Hong Kong. Wat kunnen christenen in China en in Hong Kong betekenen, voor elkaar en voor hun landen? En wat leren wij van hen?
TJEERD DE BOER
Dr. Tj. de Boer is emeritus-(zendings)predikant van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij is als medewerker van Kerk in Actie uitgezonden geweest van 1983-1994 en van 2013-2018.

Kerk in Actie en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) zijn partners van het Luthers Theologisch Seminarie (LTS) in Hong Kong. Het LTS is een opleiding met lokale en internationale docenten en studenten. Iedere les is een multiculturele ontmoeting en een gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen. Voor de meeste studenten uit Hong Kong is het LTS hun predikantsopleiding, voor studenten uit China en landen als Myanmar de mogelijkheid voor vervolgstudie op master en doctoraal niveau. De afgelopen jaren was ik aan het LTS verbonden als docent Missiologie. Een bijzonder vak, dat ik al eerder had gegeven in uitzendingen naar Chili en Brazilië, in een bijzondere omgeving. Hong Kong verbindt verschillende werelden en is letterlijk en figuurlijk een brug naar China.

De situatie van de kerk in Hong Kong is heel anders dan in China. In China staat de kerk onder toezicht van de overheid, in Hong Kong is de kerk in alle verscheidenheid zichtbaar aanwezig. De anglicaanse St. John’s kathedraal staat in het centrum van de stad, kerkgenootschappen zijn er in alle soorten en maten. Wij kerkten bij de Kowloon Union Church, een open protestantse gemeente van christenen van alle windstreken en achtergronden, lokaal en mondiaal, asielzoekers en expats, PhD-studenten uit Ghana en hulpen in de huishouding uit de Filippijnen. Kerken en kerkelijke organisaties beheren, als kleine minderheid van ongeveer 12%, minstens de helft van alle ziekenhuizen, scholen en universiteiten, voedselbanken, bejaardenhuizen en opvangcentra. Kerken en christenen in Hong Kong zijn ook zichtbaar en hoorbaar aanwezig bij alle demonstraties waarin de stad opkomt voor democratische waarden.

In China zijn na de revolutie van 1949 alle kerkgenootschappen in één organisatie ondergebracht en is er hooguit het onderscheid tussen officieel geregistreerde en niet-geregistreerde kerkelijke gemeenten. In China heeft de kerk periodes van vervolging en bijna-verdwijning meegemaakt en sinds ongeveer veertig jaar een tijd van bloeien en groeien, ondanks de blijvende controle en – meer recente – tegenwerking.

Wat kerken in Hong Kong en China verbindt is ‘zending en diaconaat’. Zending vanuit Hong Kong, omdat bijna alle kerken in Hong Kong missionair zijn en allerlei programma’s en projecten hebben opgezet ter ondersteuning van gemeenten elders in Azië, om te beginnen in China. In China is diaconaal werk de enige manier waarop de kerk heel voorzichtig en alleen op uitnodiging van de overheid naar buiten kan treden.

Aan het LTS kunnen christenen uit Hong Kong en China – en daarom wij – van elkaar leren.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken