Menu

Premium

Zout en licht

Zout en licht

Bij Jesaja 43,9-12 en Matteüs 5,13-16

Gesprek

Nodig: kartonnen borden met teksten als in de tekst aangegeven en in ieder geval ‘goede dingen doen’ en ‘van God houden’.

Introductie: Leid het thema in met een ‘proefje’: chips en brood zonder zout laten proeven, of ontdekken wanneer een lamp het meeste licht geeft – in een stolp, onder een mand of in de vrije lucht? Op internet zijn nog meer soortgelijke introducties op het thema te vinden. Zie ook voorgaande jaargangen van De Eerste Dag.

Maar dan… Wanneer we de oud- en nieuwtestamentische lezing van vandaag aan elkaar koppelen, dan rijst de vraag: waar getuigen we eigenlijk (nog) van?

Vertel dat we op zondag met een heleboel mensen bij elkaar komen. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Vertel dat jij weleens met mensen praat die het daarover hebben. Vertel aan de hand van de bordjes wat jij allemaal hoort (en dat mag best een beetje provocerend zijn), bijvoorbeeld: ‘In onze kerk zijn aardige mensen’, ‘De dominee is een toffe peer/heel knap’, ‘De koffie is lekker’, ‘De ramen zijn zo mooi’. Gebruik bewust voorbeelden die de kinderen ruimte geven om je aan te vullen.

Vraag nu aan de kinderen waarom zij naar de kerk komen. Betrek eventueel ook de volwassenen bij het gesprek. Waarom komen zij naar de kerk?

Bespreek vervolgens dat een heleboel mensen níet naar de kerk gaan. Wat missen zij? Wat zouden we ze willen laten zien of vertellen?

Conclusie: Kom eventueel nog terug op je introductie. Vertel dat jullie net hebben bedacht wat ‘zout’ zijn betekent, c.q. hoe jullie je licht kunnen laten schijnen.

Jezus vertelt ons wat Hij van ons wil: dat we goede daden doen, en van God houden. Gelukkig had jij daar al bordjes voor gemaakt / Gelukkig hadden jullie dat al met elkaar bedacht (spreek uit wat van toepassing is).

Marlies Meijer

Wellicht ook interessant

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

‘Blijf in mijn liefde’

De zesde zondag na Pasen, de laatste voor Hemelvaartsdag: in de ‘oude bedeling’ (waar zijn al die mooie, veelzeggende Latijnse zondagsnamen toch gebleven?) heet deze zondag Rogate, bidt! Willem Barnard schreef ooit: ‘Na Pasen gaat het van jubelen, Jubilate, via zingen, Cantate, naar bidden, Rogate.’ Zo is het en niet andersom: van expressie naar impressie, van de uitbundige jubel om zijn daden naar het ingekeerde gebed om Gods nabijheid… juist wanneer afscheid nadert.

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

De Levende belichaamt onze verwondingen

Wie niet in de gelegenheid was om op de avond van de eerste dag van de week, nu acht dagen geleden, in de vesper het evangelie van die avond te horen (Johannes 20:19-23), zal het op de achtste dag, vandaag, nog wel willen betrekken bij de lezing van het evangelie. We weten niet of het hetzelfde moment was als een week eerder, dat Jezus in het midden van zijn leerlingen, inclusief Tomas, verscheen. Wel waren de deuren opnieuw gesloten. Misschien niet meer uit vrees voor de joden, maar omdat het hart van een van hen, Tomas, nog geopend moest worden.

Nieuwe boeken