Menu

None

Bang voor het licht

Het artikel ‘Bang voor het licht’ verscheen eerder in het kerstnummer van Open deur en is geschreven door Folly Hemrica. Namens de redactie van Theoblogie.nl veel dank dat we dit artikel mogen delen.

Als je in het volle licht komt te staan, kan er ook van alles zichtbaar worden wat je liever niet onder ogen wilt zien.

 Een vrouwelijke dominee die jarenlang in de gevangenis werkte, vertelde me eens hoe een bewaarder haar per ongeluk had ingesloten bij een gedetineerde. Ze had net met de man kennis gemaakt, dus het was niet iemand die ze door en door kende. Daar zit je dan samen in de cel. Het was ook nog een boom van een vent met veel tatoeages. Maar wel een boom met humor, want hij keek haar onderzoekend aan en zei toen: ‘Zeg, domineetje, jij doet mij toch niks, hè?’
Fantastisch, zo’n omkering!
Ze raakten daarna uitvoerig in gesprek en een kwartier later bemerkte de bewaarder zijn vergissing en ging de celdeur weer open.

Angstige herders

Zoiets gebeurt ook in het kerstevangelie. Daar zou je toch verwachten dat die herders tegen de engelen zouden zeggen: ‘Kom maar rustig hier hoor, wij doen niks. We zien er wel wat ruig uit, maar dat komt van het buiten slapen.’ Dat de herders de engelen zouden moeten geruststellen.
Maar nee, de engelen stellen de herders gerust: ‘Wees niet bang’.
Eigenlijk heel vreemd. Het zijn geen mannen die bang zijn in het donker. Ze slapen elke nacht buiten en houden in weer en wind de wacht bij hun kuddes. Geen types voor een bedlampje. En toch bang voor dat grote licht, dat ze ervaren in die kerstnacht! Je zou toch zeggen dat iedereen verlangt naar het Licht. Waar zijn ze nu eigenlijk bang voor?

Wat je niet wilt zien

Zoals wel vaker konden gedetineerden het mij goed uitleggen. ‘Ik begrijp het wel,’ zei een van hen, ‘die herders zijn natuurlijk bang om teleurgesteld te worden. Want misschien gaat het met het Licht van God wel net als met de liefde; je bent toch altijd bang dat het weer overgaat.’ En om zich heen kijkend in de gespreksgroep: ‘Daar hebben wij namelijk allemaal wel ervaring mee.’
Een oudere gedetineerde legde me uit: ‘Dominee, als het Licht van God op je leven schijnt, dan zie je ineens ook alles. Ook dat wat je liever niet wilt zien. Dan moet je daar mee aan de slag en dat is best eng.’

Verlangen naar het Licht maar er ook bang voor zijn, omdat het zoveel overhoop haalt. Je hoeft geen bajesklant te zijn om dat onmiddellijk te herkennen. Misschien kunnen we elkaar moed toezingen met dat prachtige lied uit Taizé: ‘Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft.’

Folly Hemrica is theoloog en redactielid van Open Deur. Zij werkte o.a. als justitiepastor en straatpastor.
Met dank aan dominee Marjanke van der Horst voor haar verhaal over haar onverwachte insluiting.

 

Vond u ‘Bang voor het licht’ van Folly Hemrica een interessant artikel?

Dit artikel verscheen in het kerstnummer van Open Deur. In Open Deur kunt u nog meer interessante artikelen lezen. Het tijdschrift is hier te bestellen.

Aankondiging aan de herders van Benjamin Gerritsz Cuyp

Aankondiging aan de herders van Benjamin Gerritsz Cuyp

Wellicht ook interessant

Bloem als teken van heiligheid
Bloem als teken van heiligheid
None

Heilige madeliefjes: een reactie op Verlangen naar het heilige

Heiligheid, wat is dat eigenlijk precies? En verlangen we daar echt naar, zoals Jan Martijn Abrahamse lijkt te stellen in zijn nieuwste boek? In deze korte respons onderzoek ik of zijn gedachten over het opnieuw verwonderen en heiligheid richting kunnen geven aan het nadenken over mens en ecologie. De afgelopen jaren zijn er talloze analyses verschenen van de verwoestende omgang van christenen met de natuur in verleden en heden. Daartegenover staat de fragiele ontwikkeling van hoopvolle eco-theologie die nog steeds in beweging is. Kan Abrahamses visie op heiligheid daar een nieuwe impuls geven?

Witte roos als teken van rouw
Witte roos als teken van rouw
None

De 4 beste pastorale boeken over rouw en verlies

Rouw en verlies zijn ingrijpende ervaringen die diepe sporen nalaten in het leven van mensen. Voor pastors, begeleiders en iedereen die troost wil bieden, is het van onschatbare waarde om de juiste woorden en handvatten te hebben. Gelukkig zijn er boeken die helpen om het rouwproces beter te begrijpen en mensen op een liefdevolle manier bij te staan. In dit artikel bespreken we de vier beste pastorale boeken over rouw en verlies—boeken die niet alleen inzicht geven, maar ook bemoediging en hoop bieden.

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Nieuwe boeken