Verbonden en vervreemd
Over de God van Paulus op de Areopagus

Verbonden en vervreemd
Over de God van Paulus op de Areopagus
Auteur:
Wim Dekker
Dit boek is integraal online te lezen als onderdeel van Theologie Premium. Gebruik hiervoor de oranje knop onderaan deze pagina.
Inhoud
Hoofdstuk 1 – De ene God en de multiculturele samenleving
Je moet maar durven: tegenover de vele goden van de Grieken poneert Paulus de Ene, Schepper van hemel en aarde. Wat moeten wij met die pretentie in onze samenleving die én multireligieus én seculier is?
Hoofdstuk 2 – Het goede leven en de onbekende God
Paulus ontmoet op de Areopagus aanhangers van filosofische stromingen die de verbinding zochten tussen God en het goede leven. God mag dan vandaag ‘dood’ zijn verklaard, levenskunst is nog altijd een hot issue. Is hier een brug te slaan naar tijdgenoten?
Hoofdstuk 3 – Schepper van alle mensen
De ‘onbekende God’ is de Schepper van de kosmos. Hij heeft in heel zijn schepping sporen van zichzelf nagelaten. Die insteek van Paulus kan ook vandaag vruchtbaar zijn voor het missionaire gesprek. God als de Bron van al het goede. Maar wat doe je dan met de negatieve ervaringen?
Hoofdstuk 4 – Wij zijn van Gods geslacht
God is een persoon. Christenen belijden een persoonlijke God. Toch schuwt Paulus het niet de randen van pantheïsme en panentheïsme op te zoeken. Waarom doet hij dat? Hoe belangrijk is het in onze cultuur niet alleen over God als Persoon te spreken, maar ook in algemenere termen als oerbron van leven, dragende grondvan het bestaan?
Hoofdstuk 5 – De roep tot omkeer
Het kernwoord omkeer/bekering komt tientallen keren in het Oude en Nieuwe Testament aan de orde. In veel hedendaagse missionaire benaderingen moet je het met een lampje zoeken. Is het niet meer van deze tijd?
Hoofdstuk 6 – Een rechtvaardig oordeel
Oordeel. Nog zo’n woord dat als een graat in de keel blijft steken. Daar gaan we weer… hel en verdoemenis. Kunnen we dit thema niet beter vermijden? Of valt er nog iets positiefs over te zeggen?
Hoofdstuk 7 – De opstanding van de doden
Als Paulus begint over de opstanding van de doden kunnen zijn gesprekspartners er geen touw meer aan vastknopen. Ook vandaag kun je je op die reactie prepareren als je het vreemde verhaal van het evangelie wilt communiceren. Is het gesprek nog een stap verder te brengen?
Hoofdstuk 8 – De opstanding van Jezus
De opvattingen over de lichamelijkheid en de historiciteit van de opstanding van Jezus worden vaak gezien als de lakmoesproef voor orthodoxie. Maar leidt de discussie daarover niet af van waar het werkelijk om draait?
Hoofdstuk 9 – Waar blijft het kruis?
Paulus gaat door voor ‘de theoloog van het kruis’, maar in zijn rede op de Areopagus rept hij er met geen woord over. Of ligt het toch anders dan we op het eerste gezicht concluderen? Op welke manier zouden wij in missionaire gesprekken de betekenis van het kruis kunnen aansnijden?
Hoofdstuk 10 – Op gezag van een apostel
Sommige toehoorders op de Areopagus sloten zich bij Paulus aan en geloofden. Hoezo? Alleen maar door te luisteren naar een getuige? Ligt hier voor mondige moderne mensen niet een fors struikelblok?
Hoofdstuk 11 – Een hedendaagse Dionysius de Areopagiet
Schrijver/presentator Stephan Sanders ging een jaar ‘proef-geloven’. In zijn maandelijks verslagen van zijn ontwikkeling hield hij doorgewinterde kerkgangers een spiegel voor. Wat valt daaruit te leren?
Over de auteur
Wim Dekker (1950) studeerde theologie en werkte als predikant in Sebaldeburen, Loenen aan de Vecht, Rotterdam-Delfshaven en Wezep. Hij was werkzaam bij de IZB, vereniging voor zending in Nederland. Hij was cursusleider van Areopagus, centrum voor contextuele en missionaire verkondiging. Hij was medeoprichter en redactielid van het tijdschrift Kontekstueel. Eerder publiceerde hij o.a. Marginaal en missionair. Kleine theologie voor een krimpende kerk (2011) en Afwezigheid van God. Een onderzoek naar antwoorden bij W. Pannenberg, K.H. Miskotte en A. Houtepen (2011).
Dit boek in de bibliotheek lezen?
Als lid kan je de boeken in de bibliotheek gratis lezen door in te loggen op jouw account. Nog geen lid? Al voor 4,99 per maand lees je alles op Theologie.nl.