Menu

None

Op zoek naar een inspirerend boek voor de zomer? Bekijk onze zomerboeken!

Vakantie, een lang weekend, of een andere gelegenheid om een theologisch boek te lezen? Omdat je geïnteresseerd bent in een actueel thema of voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Wij zetten hieronder de mooiste en meest actuele theologische boeken op een rij!

#1. Maria: icoon van genade van Arnold Huijgen

Maria van Arnold Huijgen is een theologisch werk over de bijbelse figuur Maria en beschrijft haar vanuit verschillende invalshoeken. Maria is een voorbeeld van geloof en vertrouwen. Wie naar haar kijkt, wordt bemoedigd. Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de verlosser en moeder van de gelovigen. De traditie van de vroege kerk, de Reformatie en moderne literatuur helpen om Maria als icoon van genade te zien. Transparant tot op Gods genade werpt zij licht op seksualiteit, kunst, de eenheid van de kerk en op de toekomst van Europa als christelijk continent na de coronapandemie.


#2. Het raadsel van God van Alister McGrath

In zijn memoir Het raadsel van God kijkt Alister McGrath terug op zijn veelbewogen leven. Van stellige atheïst werd hij overtuigd christen, maar daarmee waren alle natuurwetenschappelijke vragen niet opgelost, integendeel. McGrath laat zien dat het niet irrationeel is wanneer je de mogelijkheid openhoudt dat er een God is of in ieder geval iets dat alles overstijgt. Maar er blijven ook blinde vlekken en zelfs twijfels. Het boek bevat veel persoonlijke anekdotes, maar ook boeiende theologische en filosofische inzichten over de wereld en het heelal.


#3. ANNA van Anna van der Breggen

De unieke biografie ANNA vertelt het levensverhaal van topwielrenster Anna van der Breggen, die op haar zevende al met fietsen begon en inmiddels een van de beste wielrensters ter wereld is. In dit boek blikt ze terug op haar wielercarrière en de belangrijke lessen die ze onderweg heeft geleerd, en geeft ze tips en adviezen aan de lezer. Hoe blijf je bijvoorbeeld gemotiveerd? Wat maakt je tot een topsporter? Hoe ga je om met tegenslagen? En hoe leef je gezond? Een uniek, humoristisch en nuchter inkijkje in het leven van een topsporter. De omslagfoto is gemaakt door Laura de Mildt.


#4. Tegendraads gereformeerd van Arjan Boersma

Tegendraads gereformeerd is een passende titel voor de biografie van de geliefde theoloog C. Graafland, inspirator van de gereformeerde gezindte. Prof. dr. C. Graafland werd in 1928 geboren in een piëtistisch-gereformeerd gezin. Na zijn predikantschap in Ameide en Tienhoven, Woerden, Veenendaal en Amsterdam, was hij van 1972-1993 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht in de Gereformeerde Godgeleerdheid vanwege de Gereformeerde Bond. Hij groeide uit tot een spraakmakend en tegendraads theoloog. Hij was soms kritisch op de gereformeerde traditie. Toch is Graafland zijn leven lang overtuigd gereformeerd gebleven. Deze biografie toont zijn existentiële gerichtheid op het Woord.


#5. Geest en Leven van C. Graafland

In Geest en leven zijn de teksten gebundeld die C. Graafland schreef over de Heilige Geest. Het thema ‘spiritualiteit’ zit in de lucht. In de gereformeerde traditie, waarvan dr. C. Graafland (1928-2004) een markante vertegenwoordiger was, spreekt men in dit verband vaak van bevinding. In dit boek zijn een aantal relevante artikelen van dr. Graafland samengebracht, geschreven voor een breed publiek. Ze geven inzicht in de spirituele dimensies van de gereformeerde traditie, maar ze brengen ons ook in aanraking met de geloofsbeleving van Graafland zelf. Deze bundel bevat eveneens een aantal preken en overdenkingen van zijn hand die niet eerder werden gepubliceerd.


#6. Onderzoek alle dingen van Gijsbert van den Brink

De werelden van geloof en wetenschap liggen in de beleving van veel mensen ver uit elkaar. Wie met beide iets heeft, heeft het vandaag dan ook niet gemakkelijk. Want wat heeft een oud boek als de Bijbel in onze hypermoderne tijd nog te zeggen? In Onderzoek alle dingen wordt een poging gewaagd dit te verduidelijken. Dat gebeurt aan de hand van tien diepteboringen naar concrete Bijbelteksten, die telkens in verband gebracht worden met hedendaagse wetenschap. De resultaten zijn zonder meer opmerkelijk en geven te denken. Onderzoek alle dingen mikt op persoonlijke verdieping, maar is tegelijk toegesneden op bespreking in kringverband.

Een hele belangrijke combinatie: met de Bijbel open nadenken over boeiende wetenschappelijke thema’s. Het leidt in dit boek tot verdiepende inzichten en vragen. Zelfs waar het schuurt, is het verrijkend. Almatine Leene, Theoloog des Vaderlands

Een verrassend boek. Nauwkeurig lezen van de Bijbel laat zien dat er geen conflict is tussen geloof en wetenschap. Tien pittige Bijbelstudies geven aan in welke richting het gesprek gevoerd kan worden. Aanbevolen! Andries Knevel, Programmamaker


#7. Over grenzen van Joanne Nihom

Van gezamenlijke Israëlische en Palestijnse initiatieven tot een ziekenhuisclown uit Gaza en een Druzenvrouw die de politiek inging. Een Grensverleggend boek over mensen die het verschil maken.

In Over Grenzen laat Joanne Nihom zien wat er gebeurt in Israël, het land waar ze woont. Ze schrijft over de positieve initiatieven en inspirerende mensen die de media vaak niet halen en toont zich als Joodse vrouw kwetsbaar in de voor haar soms ingewikkelde maatschappij.

Haar verhalen gaan over verbinding, over het gewone en ongewone en de uitdagingen van de regio.


#8. Vertrouw op je gevoel van Nikolaas Sintobin

Volgens Nikolaas Sintobin is het mogelijk om te leren hoe je goede keuzes maakt. In zijn nieuwe boek Vertrouw op je gevoel gaat hij hiervoor te rade bij Ignatius van Loyola. Volgens hem moet je vertrouwen op je gevoel. Maar hoe kan je uit je ervaring leren wat belangrijk is voor jou? Hoe doe je dit bij het opvoeden, als je in crisis bent, boos of in de zevende hemel? Kan jouw persoonlijk geloof een plaats krijgen bij het maken van keuzes? Welke rol speelt het verstand hierbij? De jezuïeten hebben een eeuwenoude expertise in aandachtig en luisterend in het leven staan. Dit boek ontsluit deze schat voor het brede publiek. Honderd herkenbare voorbeelden maken er een praktische en laagdrempelige gids van.


#9. Christelijk geloof voor eeuwige beginners van Guus Labooy

Christelijk geloof voor eeuwige beginners van Guus Labooy is een boek voor geloofsbeginners en jonge gelovigen over de belangrijkste thema’s van het christelijk geloof. De auteur schrijft zeer toegankelijk en probeert steeds te kijken door de ogen van mensen die zouden willen weten waar dat geloof nou eigenlijk over gaat. Af en toe is er een paragraaf ‘doordenken’ voor liefhebbers. Geloven en denken zijn voor de auteur geen tegenstellingen. Het boek is geschikt voor individueel gebruik maar ook voor allerlei kringwerk en catechese in de kerk. Na elk hoofdstuk staan leessuggesties en gespreksvragen waardoor de lezer alles nog eens kan herkauwen. 


#10. Bidden kun je leren van Anne van Olst

Met Bidden kun je leren geeft Anne van Olst een praktische gids voor gebed, bedoeld voor zowel jonge als ervaren gelovigen en geschikt voor gebruik in kringen. Bidden kun je leren. Dit boek wil daarbij helpen. Het is een praktische gids voor gebed. Zowel voor beginners die een helpende hand kunnen gebruiken bij de eerste stappen op de weg van het gebed, als voor meer ervaren bidders die zich blijvend willen bezinnen op hun gebeden. Op een frisse manier wordt antwoord gegeven op vragen als: Wat is bidden? Hoe begin je je gebed? Hoe spreek je God aan? Hoe kun je met vertrouwen bidden? De handleiding voor gesprek maakt het boek geschikt voor gebruik in kringen.

‘De Bijbel staat vol handvatten als het gaat om gebed. Dit boekje helpt ze te ontdekken en maakt ze praktisch voor alledag!’ Jurjen ten Brinke, voorganger Hoop voor Noord, Amsterdam

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken