Menu

None

De bomen als cadeau

Interview met Mirjam van der Vegt naar aanleiding van haar boek Leren van bomen.

Vertel eens iets over jezelf: wie ben je? Wat doe je naast het schrijven van boeken? Wat inspireert jou in het leven?

Ik ben Mirjam van der Vegt. Naast het schrijven van boeken heb ik een trainingsorganisatie. Dit doe ik ook samen met anderen, waarbij ik lezingen en trainingen geef over rust, ruimte en stilte. Ook geef ik veel retraites. Ik werk graag samen met andere trainers en zo proberen we mensen aan elkaar te verbinden, om samen rust te vinden. Verder ben ik moeder van twee dochters en is tuinieren mijn hobby.

Mensen inspireren mij in het leven. Ik vind mensen heel interessant. Tegelijkertijd hou ik ook erg van de natuur, omdat dat een plek is waar ik kan opladen. Vandaar dat je dan uiteindelijk uitkomt bij de bomen, want daar valt heel veel van te leren. Dit geldt ook voor mensen. Ik vind het namelijk leuk om dingen met elkaar te verbinden.

Je schrijft het volgende in de inleiding: “Leren van bomen is allerminst zweverig – de Schepper zelf gebruikt bomen in de Bijbel regelmatig als metafoor.” Leren van bomen neemt ons mee naar de bomen die in de Bijbel genoemd worden. Wat spreekt je zo aan, aan deze metaforen over bomen?

Allereerst, dat God ze gewoon als cadeau heeft gegeven en dat we dat mogen uitpakken. In de Bijbel staat dat God aan het begin van de tijd de bomen aan de mens cadeau gaf. Een cadeau dat wij mogen uitpakken. Ik vind het interessant hoe vaak in de Bijbel wordt verwezen naar bomen, mensen worden vergeleken met bomen, dat bomen meewerken aan Gods plan. Er staan allerlei parabels en vergelijkingen over bomen in de Bijbel. Dat alleen al vind ik interessant. Daarnaast vind ik het interessant dat bomen ons heel veel leren over hoe je je met elkaar kunt verbinden. Hoe je kunt omgaan met groei, met sterven en met loslaten. Er zitten dus heel veel prachtige metaforen in de bomen. Hierover is meer te lezen in mijn blog.

´In de Bijbel staat dat God aan het begin van de tijd de bomen aan de mens cadeau gaf. Een cadeau dat wij mogen uitpakken.´

Je schrijft het volgende: “Omdat we zorg willen dragen voor de natuur, dragen we met dit digitale project bij aan de aanplant van een nieuw bos, in samenwerking met natuurorganisatie A Rocha en groene partner PKN.” Hoe ben je op het idee gekomen om met het boek bij te dragen aan de aanplant van een nieuw bos?

Met boeken maken we bomen op, dus hoe mooi is het dan om tegelijkertijd mee te werken aan de aanplant van nieuwe bomen. Het is niet erg dat wij bomen gebruiken, op het moment dat we ze maar goed verzorgen en ook zorgen voor nieuwe aanplant. Vandaar, omdat dit boek over bomen gaat, leek het me een hele mooie combinatie.

Je schrijft het volgende: “Geen boom is meer hetzelfde na het lezen en beluisteren van dit boek!” Wat bedoel je hiermee?

Ik denk echt dat als je dit boek leest, zo krijgen we ook te horen van anderen, dat het fantastische inzichten geeft. We krijgen elke dag reacties van mensen die blij zijn dat ze het boek lezen. Ze lopen anders door de natuur, ze zijn rustiger geworden en ze kijken anders naar de bomen. Dat komt omdat we vooraf vaak te simpel over bomen denken. We zien het simpel gezegd als takken op een stam. Maar als je ontdekt hoeveel meer ze qua lessen in zich hebben en hoe bijzonder ze geschapen zijn, dan loop je nooit meer normaal langs een boom. Ik loop wel eens langs een boom en dan voel ik een ‘wauw’ effect. Dan denk ik erover na hoe die boom in elkaar zit en met wie hij onderling verbonden is. Dus als ik naar een boom kijk, dan is dat niet maar gewoon een boom. Verder ontdek je na het lezen of luisteren van het boek wat God door de bomen tegen je wil zeggen, en hoeveel hoop daarin zit.

´We krijgen elke dag reacties van mensen die blij zijn dat ze het boek lezen. Ze lopen anders door de natuur, ze zijn rustiger geworden en ze kijken anders naar de bomen.´

Naast auteur ben je stiltetrainer. Meditatie speelt een grote rol in Leren van bomen. Wat adviseer je lezers die onervaren zijn op dit gebied? Is dit boek geschikt voor hen?

Ja juist voor hen. We horen dit vaak terug van mensen die juist onervaren zijn op het gebied van de Bijbellezing. Voor hen is dit een hele laagdrempelige manier om met de Bijbel aan de slag te gaan. Je neemt simpelweg een tekst en bedenkt wat je aanspreekt en wat je raakt. Je hoeft de tekst niet meteen te snappen. Het gaat er om waar de tekst jouw leven raakt en waar jij een lijntje aangereikt krijgt om verder mee te gaan. Dus die lectio divina is bij uitstek iets anders dan het bestuderen van de Bijbel, en gaat heel erg over het overpeinzen en het zijn met de Bijbel. Dus ja, wij raden het boek heel erg aan bij mensen die eigenlijk ook nog nooit een Bijbel hebben gelezen. Het is ook voor hen die er voor het eerst mee aan de slag gaan.

Welke lezer had je voor ogen bij het schrijven van Leren van bomen?

Ik ben eigenlijk gewoon gaan schrijven uit enthousiasme, dus ik hoop dat het voor iedere lezer is. Ik doe niet zo aan lezersdifferentiatie, want bij mijn eerdere boek Een traan is als een bos, deden er mensen van tachtig en van acht mee. Dus ik heb mensen voor ogen die geïnteresseerd zijn om het cadeau van de bomen uit te pakken. Zij die ook nieuwsgierig zijn, net als ik. Nieuwsgierige open mensen.

Welke toegevoegde waarde heeft Leren van bomen voor haar lezers?

Ik zou zeggen, ontdek het zelf. Doordat je gaat leren van de bomen, ben je meer verbonden en bewust van je omgeving. Het maakt het makkelijker om in het hier en nu te zijn en te ontdekken dat het hier en nu, met de bomen, er al is. Ook mag je ruimte nemen voor de seizoenen in je leven, ruimte nemen om te verbinden, en bovendien ruimte nemen voor de dode zaken in je leven. Voor de takken die van de boom vallen. In het bos is het zo dat veertig procent van het bomenleven bestaat op dood hout. Een boom die dood is, maar nog overeind staat, zorgt voor hele nieuwe biodiversiteit. Er zitten dus allerlei lessen in voor ons eigen leven. We hoeven onze kwetsbaarheid niet uit ons leven te bannen, het mag er juist voluit zijn. Zo krijg je een rijker leven.


Mirjam van der Vegt. Leren van bomen. 50 bijbelse meditaties. Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers, 2022. 128 pp. €24,99. ISBN 9789043537773.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken