< Terug

Dit geloof ik en heb ik al die jaren willen doorgeven

Op 3 november verscheen het boek Dit geloof ik van Willem J. Ouweneel. De ondertitel van dit boek is niet voor niks ‘En heb ik al die jaren willen doorgeven’. Ouweneel schrijft en preekt al meer dan 53 jaar, maar wat is nu eigenlijk de kern? Wat wil hij graag doorgeven? In tien stellingen deelt hij de belangrijkste punten van het christelijk geloof.

Omslag Dit geloof ik Willem J. Ouweneel

Voor theologie.nl mochten we hem een paar vragen stellen.

U schrijft dat u al een langere tijd met het idee voor dit boek in uw hoofd liep. Wat was de directe aanleiding om te beginnen met schrijven?

“De aanleiding was dat je ergens de tijd moet zien te vinden om het te doen. Tijdens de ‘eerste golf’ van de coronacrisis viel er ineens een aantal afspraken uit en… zag ik mijn kans schoon het boek te schrijven. In één adem, mag je wel zeggen.”

Voor de coronacrisis begon, was Ouweneel veel bezig met spreken. Zo’n twee keer per week vertelde hij een avond over het christendom. Tijdens de eerste golf werd zijn agenda opeens bijna volledig schoongeveegd. Dat gaf hem veel tijd om te schrijven. En als Ouweneel schrijft, dan stopt hij niet zomaar. Hij zegt zelf aan zijn computer gekluisterd te zijn en waar vroeger zijn moeder hem aanspoorde om meer naar buiten te gaan, doet nu zijn vrouw dat. Wel gaat hij op zondag met enige regelmaat voor en bezoekt hij de markt en de bieb geregeld.

Welke ontdekkingen heeft u tijdens het schrijfproces gedaan?

“Een van mijn leermeesters zei wel eens: Als je een onderwerp goed wilt bestuderen, moet je er een boek over schrijven. Dat heb ik vaak in praktijk gebracht! Want al formulerend kom je ineens op allerlei gedachten, die je na wikken en wegen dan óók kunt opschrijven. In zekere zin schrijft zo’n boek daarmee een beetje zichzelf.”

Toch hoefde Ouweneel geen uitgebreid onderzoek te doen over elk onderwerp waar hij over schrijft. De 53 jaar ervaring met schrijven en preken hielpen hem hierbij, omdat hij over bijna alle onderwerpen al een keer heeft nagedacht. Van zijn preken bewaart hij altijd alle aantekeningen – vaak is het een kwestie van opzoeken als hij dieper op een onderwerp in wil gaan. Veel voorwerk voor het schrijven is dus al gedaan en hoeft alleen uitgewerkt te worden.

Dat betekent echter niet dat Ouweneel tijdens het schrijven geen nieuwe inzichten op doet. Hij gruwt ervan om altijd bij hetzelfde standpunt te blijven. Je leert immers voortdurend bij, en soms veranderd je standpunt daardoor.

Welk onderwerp uit uw boek zou u het liefst willen dat bij een groot lezerspubliek aandacht krijgt, en waarom?

“Het liefst zou ik willen dat bij een breed publiek de aandacht gevestigd wordt op de minst bekende thema’s uit mijn boek: de joodse wortels van het christendom én het koninkrijk van God. Maar ja, die kun je toch pas goed begrijpen als je de andere hoofdstukken ook leest…”

De joodse wortels van het christendom is tegenwoordig vaak een beetje een vergeten onderwerp. Er is geen sterke band met het land Israël en vaak wordt er vergeten dat Jezus een Jood was. Ouweneel benadrukt in zijn boek hoe belangrijk dit onderwerp eigenlijk is voor de wortels van het christelijk geloof.

We willen Willem J. Ouweneel hartelijk bedanken voor het meewerken aan dit interview.

Mocht u het leuk vinden om interviews met andere theologische auteurs te lezen, dan kunt u hier Christen zijn en hooggevoeligheid – interview met Mirjam Bogerd lezen, en hier het Interview met Henk Bakker over het boek Jezus lezen.

< Terug