< Terug

Een warme band met God

Vanochtend maakte ik een wandeling met God. Ik verlangde al enige tijd naar meer contact met Hem. Ik ben zo druk geweest. Ik vind het moeilijk om rustig met Hem te praten. Een wandeling rond de Sloterplas geeft me de tijd en ruimte om rustig te worden en echt met God te spreken. Ik verlang ernaar dat Hij van zich laat horen.

Wandelen met God

Toch was het lastig om naar buiten te gaan. Zou ik niet vast beginnen met mijn to do lijst? Dan had ik een uurtje gewonnen. Maar mijn verstand riep: NEE. Je weet dat het zo niet werkt. Schreef Bill Hybels niet ooit een boek genaamd Too Busy Not To Pray? Te druk om niet te bidden. Ik sleep me vanachter mijn telefoon van de bank en trek de deur achter me dicht.

Ik loop het park in achter mijn huis. De ene buur na de andere komt me tegemoet. “Hoi, hoi, goedemorgen.” En weer terug naar mijn focus op God. Ik spreek wat flarden. Gerommel in mijn hoofd. Ik besluit me te focussen op het lopen. Stevig doorstappen.

Ik vraag me af, wat houdt me bezig? Ja, het is de drukte. Ik voel dat ik mezelf weer druk opleg.

Na een kwartiertje voel ik me iets rustiger en zeg ik God weer goedemorgen. Ik spreek uit dat ik bij Hem wil zijn en heel graag van Hem wil horen. “Spreek Heer, ik luister.”

Ik ga bij mezelf na hoe ik me voel. Er springt niet echt iets voor me uit. Ik vraag me af, wat houdt me bezig? Ja, het is de drukte. Ik voel dat ik mezelf weer druk opleg. Alles moet op tijd af en zo goed mogelijk. Het plezier is eruit.

Ik verlang naar meer rust. Met die vraag kom ik bij God. “Heer, help me om de rust te hervinden in mijn dagelijks leven. Help me om goed te kiezen in wat ik wel en niet doe. Help me om met plezier te leven, en mijn werk te doen voor U, niet voor de goedkeuring van mensen.”

Ik voel me weer krachtiger om het heft in eigen handen te nemen.

Bij de volgende bocht voel ik een warm gevoel onder in mijn buik. Ik voel me verbonden met God. Ik voel dat Hij de basis van mijn bestaan is. Alsof Hij zegt: “Ik ben er. Je hoeft je geen zorgen te maken over de drukte. Ik help je om hier wijs mee om te gaan. We doen het samen.” Het maakt me blij. Ik voel me verbonden en opgelucht.

In de rest van het rondje besluit ik dat ik straks keuzes ga maken wat ik wel en wat ik niet ga doen. Ik voel me weer krachtiger om het heft in eigen handen te nemen en me niet te laten leven door wat er op me afkomt.

Een warme band met God

Een warme band met God, zo alledaags kan deze eruit zien. En tegelijk bijzonder. Je hebt een warme band met God als je ervaart dat God er voor je is, dat Hij emotioneel beschikbaar voor je is. Dat Hij naar je luistert, zonder oordeel maar met liefde. Dat Hij antwoordt met troost, liefde, wijsheid, met dat wat je nodig hebt.

God is beschikbaar. Als we de Bijbel moeten geloven dan is Hij vol van liefde voor ons en wil Hij met ons omgaan zoals Hij met de herder en later de koning David omging. Hoe Hij omging met Jezus. Hoe Hij met ons wil leven, van moment tot moment.

Omslag Een warme band met God door Mieke de Boer

Terughoudend in verwachtingen

Maar wij worden gehinderd in ons vertrouwen en ons geloof door al de momenten waarin we hulp vroegen aan mensen, aan onze ouders, en ze er niet voor ons waren. De pijn van afwijzing, van eenzaamheid, van niet serieus genomen worden en van niet goed genoeg zijn, maakt dat we ons terugtrekken. We houden onze emoties weg, soms zelfs van onszelf, om niet gekwetst te worden. Heel automatisch. Soms zelfs zonder dat we het door hebben, in a split second. We leggen onze verwachtingen van mensen op God. Dit is wat de psychologie van hechting ons leert.

Hoe zou het zijn, als we weer als een kind, zonder aarzeling, naar God gaan met alles wat in ons is? Hoe zou het zijn als we weer nieuwsgierig worden of God echt wil reageren, of God ons gevoel en onze bezigheden belangrijk vindt? Wil God echt een goede vader, een goede leider, een goede vredevorst zijn voor jou, voor mij, in het leven van alle dag?

Het boek Een warme band met God wil je helpen om stil te staan bij je eigen verwachtingen van mensen en van God, bij je eigen gevoel en verlangens, en wil je helpen je te openen naar God om zijn liefde meer te gaan ervaren.

< Terug