< Terug

Eerste activiteit StayTuned.nu groot succes

Deze blog is oorspronkelijk verschenen in De Orgelvriend 2022, nr. 5. Ben je benieuwd naar meer materiaal uit dit nummer? Lees en beluister de download en de muziek van de maand hier! Er is ook een voorproefje van het nummer.

Op 7 mei jl. vond, na een voorbereiding van twee jaar, de eerste bijeenkomst plaats van het nieuwe tienerproject StayTuned.nu. Negen tieners uit het hele land verzamelden zich met hun ouders in de vroege ochtend in de Laurenskerk te Rotterdam, waar ze werden verwelkomd door Peter Ouwerkerk (de bedenker van het project), Jeroen Koopman, Ben van Oosten en Laurensorganist Hayo Boerema.

Nadat iedereen met elkaar had kennisgemaakt, nodigde Boerema het hele gezelschap uit de klim naar de speeltafel te maken voor een demonstratie van de vele mogelijkheden van het Marcussen-orgel. Tot verrassing van de deelnemers werd zelfs het orgelmeubel opengemaakt en volgde, voor wie durfde, een klimpartij door het instrument.

Na deze eerste indrukwekkende ervaring was het tijd voor de ouders om de orgeltribune te verlaten en voor de tieners om zelf te gaan spelen. Onder leiding van Ben van Oosten kwamen gedurende de dag alle deelnemers aan de beurt. Heel diverse muziek werd op de lessenaar gezet, van Duitse barok tot Franse romantiek tot zelfs filmmuziek uit Star Wars. Van Oosten wist op enthousiaste wijze elke speler op het eigen niveau goede tips te geven, waardoor ze nog beter gingen spelen en mooie klanken uit het instrument konden toveren.

De eerste activiteit van StayTuned.nu
(beeld: Peter Ouwerkerk)

’s Middags verplaatste het gezelschap zich per trein naar de Grote Kerk in Den Haag waar op het vrijwel even oude maar totaal andere orgel de dag met de laatste workshop werd afgesloten. Na een excursie naar de plaatselijke pizzeria waren de tieners, nu weer met hun ouders, welkom in de kerk voor een korte maar prachtige slotbespeling door Ben van Oosten.

Voor iedereen, en vooral voor de twee pianisten die nooit eerder een orgel hadden bespeeld en nu die kans kregen op meteen maar het grootste van het land, was de dag een onvergetelijke ervaring. Zonder uitzondering waren de reacties laaiend enthousiast: “Spelen op het grootste orgel van Nederland… Zelfs leuker dan ik had verwacht!”, “Les te krijgen van Ben van Oosten!”, “Ik heb veel geleerd omdat ik nog nooit orgel had gespeeld” en “Moeilijk maar indrukwekkend, stevig aanslaan en diep in de toets” waren enkele opmerkingen uit de enquête. Maar ook: “Ik moet beter op ritme letten en precies spelen wat er staat” en “Ik heb geleerd dat ik meer kan werken aan articulatie”. Ook Ben van Oosten liet na afloop weten dat hij het een fantastische en inspirerende dag vond.

De deelnemers hebben de smaak te pakken, getuige het verlanglijstje met plaatsen waar ze nog meer zouden willen spelen: de Laurenskerk in Alkmaar, de Westerkerk en het Concertgebouw in Amsterdam, de Bavo in Haarlem, de Der Aa-kerk in Groningen, de Lutherse Kerk in Den Haag. Zelfs het Cavaillé-Coll-orgel in Rouen werd genoemd.

StayTuned.nu gaat proberen deze dromen uit te laten komen, om te beginnen in Groningen waar van 15 tot en met 19 augustus aanstaande de tweede, nu meerdaagse activiteit wordt georganiseerd. Enkele tieners lieten al weten dan zeker weer van de partij te zijn, maar er zijn nog plekken beschikbaar! Op staytuned.nu staat meer informatie, en de aanmelding staat open. Op de website leest u ook hoe u dit belangrijke orgelproject en de Stichting (in bezit van de culturele ANBI-status) financieel kunt ondersteunen.

< Terug