< Terug

Prikkelende sprekers over religie en de moderne tijd

Graceland is een festival met muziek, shows, kleine kunst én sprekers. Ieder jaar heeft het festival een nieuw thema. Het festival centreerde zich in augustus 2018 rond de thema’s radicale gastvrijheid, inclusiviteit en acceptatie. Auteurs Gerko Tempelman en Alain Verheij hebben op dit festival een lezing gegeven. Deze lezingen kunt u in dit artikel terugkijken.Gerko Tempelman op Graceland 

Op het festival sprak Gerko Tempelman over het feit dat hij ongeneeslijk religieus is. Hij probeert als filosoof te begrijpen hoe dat kan en wat je ermee moet. Hieronder kunt u de lezing van Gerko bekijken.
Het geloofsverhaal van de moderne tijd

    


Hoe God verdween uit onze wereld/mijn leven en waarom steeds meer filosofen zeggen dat’ie terug is
In ‘O​ngeneeslijk religieus’ vertelt filosoof en theoloog Gerko Tempelman zijn geloofsverhaal. Want dat verhaal is precies het geloofsverhaal van onze moderne tijd. Het is een verhaal over het verdwijnen van God, maar ook een verhaal waarin het nog opvallend vaak over God blijft gaan. Sterker nog: het is een verhaal van een verwarrende comeback van God in de hedendaagse filosofie. Ook Alain Verheij heeft op het Graceland Festival 2018 gesproken.

Hieronder kunt u de lezing van Alain Verheij bekijken. De auteur van God en ik stelt hier de vraag: ‘wat blijft er van inclusiviteit over als je als kerk te ingenomen bent met je eigen godsdienst?’ 

    Wat je als weldenkende 21e-eeuwer kunt leren van de bijbel


     Wat bezielt een 21e-eeuwse westerling om zich nog te verdiepen in verhalen over God?

     
     

   

‘God en ik’ van theoloog en schrijver Alain Verheij neemt de volgende vraag als uitgangspunt: wat bezielt een 21e-eeuwse westerling om zich nog te verdiepen in verhalen over God? Verheij is zelf misschien wel het meest nieuwsgierig naar het antwoord op die vraag. Met een scherp oog analyseert hij onze tijd en ziet hoe de christelijke verhalen en gebruiken wel degelijk iets te zeggen hebben over de wereld van nu.
N.a.v. Gerko Tempelman | Ongeneeslijk religieus | Uitgeverij Kok | Als paperback en als e-book

< Terug