< Terug

Gerko Tempelman: geloof ik nog in God, ja of nee?

Donderdag 8 november verscheen er in het Nederlands Dagblad een interessant interview met Gerko Tempelman. In zijn boek ‘Ongeneeslijk religieus’ neemt de filosoof en theoloog zichzelf onder de loep. Hij schrijft in het boek over de verwarrende comeback van God in de hedendaagse filosofie. In dit artikel op Theoblogie kunt u een korte samenvatting van het interview lezen.

 

Theologie versus filosofie

Gerko groeide op als een gereformeerde jongen voor wie het geloof in God dominant aanwezig was. Het geloof was het belangrijkste in het leven van de jonge Gerko. Zo ging hij ook theologie studeren om zo een dominee te worden. Maar het liep toch wat anders. Na twee bachelors in de theologie, ruilde hij de studie in voor filosofie.

Zo was Tempelman al door vele anderen gewaarschuwd om niet in Amsterdam te gaan studeren. Daar zou hij namelijk makkelijk zijn geloof kunnen verliezen. Maar Gerko dacht in die tijd dat hij zijn geloof nooit zou verliezen. Hij kon immers alles dat met God te maken had goed uitleggen. Maar, de waarschuwingen bleken uiteindelijk toch terecht. Hij kwam er op een dag achter dat de God waar hij zo erg in geloofde, uit zijn leven aan het verdwijnen was.

 

Een verlieservaring

Nu is deze gebeurtenis de aanleiding van zijn boek ‘Ongeneeslijk religieus‘. In het boek maakt hij een vergelijking tussen zijn eigen verhaal en hoe God steeds meer verdwijnt uit het westerse denken.

Wat bij hem gebeurde, noemt hij een verlieservaring. Het gebeurt nou eenmaal. Je hebt er niet zo veel invloed op. Het ene geloof je simpelweg niet, het andere is een aanname die je nooit bevraagd hebt. Maar, waar je volgens Gerko wel invloed op hebt, zijn de stappen die je zet. Hij geeft aan dat hij zelf verantwoordelijk is geweest voor het vertrekken uit zijn christelijke omgeving, waarna hij zijn orthodoxe geloof verloor.

Hij komt er zo achter dat een belangrijk deel van jouw overtuigingen niet zo bewust gekozen is als dat je denkt. Meestal doe je iets en bedenk je daarna pas de reden waarom je datgene gedaan hebt.

 

(…)

 

Lees hier het volledige interview (achter pay-wall)

Ongeneeslijk religieus

In ‘Ongeneeslijk religieus’ neemt filosoof en theoloog Gerko Tempelman zichzelf onder de loep. Want zijn persoonlijke verhaal is precies het verhaal van God en de moderne tijd. Het is een verhaal over het verdwijnen van God, maar ook een verhaal waarin het nog verbijsterend vaak over God blijft gaan. 

< Terug