< Terug

Hét verhaal van deze tijd

Een prachtig interview van Jeffrey Schipper verscheen 15 november op CIP.nl. Gerko Tempelman vertelt in het interview onder andere over hoe hij zijn geloof in Amsterdam verloor en wat het begrip ‘ongeneeslijk religieus’ betekent. Op Theoblogie kunt u een deel van het interview lezen.
 

Gerko verloor zijn geloof in Amsterdam: “Maar ik ben ongeneeslijk religieus

‘Als je naar Amsterdam gaat, zul je je geloof verliezen,’ kreeg Gerko Tempelman te horen toen hij overwoog om zijn christelijke bubbel te verlaten. De filosoof en theoloog merkt op dat de vrouw die hem hiervoor waarschuwde, toch gelijk heeft gekregen. Gerko’s verhaal is hét verhaal van deze tijd en hij schreef het op in zijn nieuwe boek ‘Ongeneeslijk religieus’.
Er was een tijd waarin alles gereformeerd-vrijgemaakt was in Gerko’s leven. “Ik werkte op een vrijgemaakte camping, stemde op een vrijgemaakte partij en las een vrijgemaakte krant. Ik heb écht een fantastische jeugd gehad en heb het op al die vrijgemaakte scholen, campings en verenigingen prima naar mijn zin gehad. Het enige nadeel was dat ik onbewust de wereld op mijn eigen manier indeelde. De één leefde prima omdat die persoon naar de juiste kerk ging en de ander bevond zich aan de rand van de afgrond.
Maar er was één ding dat Gerko niet binnen de gereformeerd-vrijgemaakte zuil deed: theologie studeren. Hij weet nog goed dat hij twijfelde. Hij maakte lange lijstjes met voors en tegens. Zelf dacht Gerko dat het goed zou zijn om eens buiten de vrijgemaakte wereld te kijken. Dit betekende dat hij niet zou studeren in Kampen, maar in Amsterdam. “Een theoloog die bij mij in de buurt woonde, raadde dat mij sterk af. Ik begreep niet waarom hij dat zei. ‘Het is toch altijd beter om meer van de wereld te weten te komen?’ Hij was het niet met me eens, maar dit was voor mij juist een bevestiging dat het goed zou zijn om eens buiten mijn eigen kaders te kijken.”
 

‘Ongeneeslijk religieus’. Wat bedoel je hiermee?

Gerko geeft aan dat binnen de christelijke wereld waarin hij is opgegroeid, weinig ruimte was voor andere visies. In Amsterdam heeft hij daarentegen geleerd dat een leven buiten de christelijke context niet automatisch betekent dat er dan wel alle ruimte is. Het is in Amsterdam vanzelfsprekend om niet-gelovig te zijn. Tempelman heeft de indruk dat christelijke filosofen vooral als hobbyisten worden beschouwd. Op veel plekken worden ze niet serieus genomen.

“Voor het geloof dat God een baby werd en opstond uit de dood heb je ontzettend veel geloof nodig. Het is namelijk een volstrekt ongeloofwaardig verhaal.”
Vragen over God en het christendom vindt hij te groot om zomaar te beantwoorden met: ‘ik ben overtuigd christen’ of ‘ik ben niet-gelovig’. Liever zegt Gerko: ik ben ongeneeslijk religieus. Als iemand aan hem vraagt of dat hij gelovig is, zegt hij: ‘Meestal, maar niet altijd.’ Het hangt af van wat iemand onder geloof verstaat en hoe Gerko’s leven er op dat moment uit ziet. Ook wil hij niet een hokje gestopt worden. Tempelman kan op deze manier mensen met allerlei verschillende achtergronden prikkelen.
“Voor het geloof dat God een baby werd en opstond uit de dood heb je ontzettend veel geloof nodig. Het is namelijk een volstrekt ongeloofwaardig verhaal. Pas toen ik volledig doordrongen was van de ongeloofwaardigheid van het christelijke verhaal, vond ik het gemakkelijker om weer te geloven. Een kerkvader zei ooit: ‘Ik geloof omdat het absurd is.’ Gerko’s reactie daarop: “Vroeger geloofde ik ondanks dat het absurd is. Nu weet ik hoe absurd het is. Dat levert een nieuwe dimensie op.
 
Lees het interview hier verder
 

Ongeneeslijk religieus – Gerko Tempelman

 
Ongeneeslijk religieus - Gerko Tempelman


HOE GOD VERDWEEN UIT ONZE WERELD/MIJN LEVEN EN WAAROM STEEDS MEER FILOSOFEN ZEGGEN DAT’IE TERUG IS
Filosoof en theoloog Gerko Tempelman neemt zichzelf onder de loep, want zijn persoonlijke verhaal is precies het verhaal van God en de moderne tijd. Het is een verhaal over het verdwijnen van God, maar ook een verhaal waarin het nog verbijsterend vaak over God blijft gaan. Sterker nog: het is een verhaal over een verwarrende comeback van God in de hedendaagse filosofie. Een wederopstanding, zo je wilt, maar dan verzonnen door atheïstische filosofen. Gerko Tempelman wil er het fijne van weten. Om te zien of je er iets mee kunt, als je ongeneeslijk religieus bent.
Een toegankelijk geschreven boek over een actueel onderwerp, vol met persoonlijke ervaringen en verfrissende gedachtenkronkels.
Bestel het boek hier

 


N.a.v. Ongeneeslijk religieus | Gerko Tempelman | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book

< Terug