< Terug

Gewijd genieten – door Evert van der Veen

Dit boek met ‘stilteplekken waar ziel en lichaam ont-moeten’ is sfeervol en aantrekkelijk uitgevoerd en wil op die manier ‘verleiden’ om op pad te gaan. Het boek is niet zozeeer om te lezen maar vooral een reisgids die beoogt ontspanning aan te reiken voor de hele mens. Dat is een puur bijbels gegeven omdat de mens in dat licht niet worden ‘opgedeeld’ in ziel en lichaam, geestelijk en materieel. Die scheiding hebben we aan de Griekse filosofie te danken en die is in de loop van de christelijke traditie wel bepalend geworden.
Dit boek is ‘bedoeld voor mensen die tot zichzelf en tot God willen komen… we hopen dat Gewijd genieten je inspireert en verkwikt’, aldus het voorwoord. Het boek is overzichtelijk verdeeld over 18 hoofdstukken die in totaal 36 plaatsen presenteren, verspreid over heel Nederland. Onder tal van kopjes geven de schrijfsters hun persoonlijke indrukkken van de desbetreffende locatie weer zodat je een goede indruk krijgt van wat je hier kunt verwachten. De meest opmerkelijke locaties zijn wel de begraafplaatsen Bergklooster en Kranenburg bij Zwolle. Dikwijls wordt in een korte rubriek ‘waarom?’ de vraag beantwoord wat deze locatie bijzonder maakt. De natuur is prachtig en rustgevend, de gerechten zijn verzorgd en tongstrelend, de accommodatie spreekt tot de verbeelding en bevindt zich een aantal keren in een klooster of instelling met christelijke achtergrond.
Toch blijft de vraag of de titel ‘gewijd genieten’ niet teveel suggereert en het ‘gewone’ leven teveel verheft tot iets met bijzondere, religieuze waarde terwijl we dat meestal niet zo beleven. De onderlinge eenheid tussen de diverse locaties is daarvoor ook niet voldoende aanwezig en de achterliggende motivatie van de eigenaars is niet vanuit eenzelfde basis. De gedachte achter dit boek is een mooi en eigentijds concept waar zeker behoefte aan is maar misschien zou het eerlijker zijn om dit alleen op kloosters e.d. te betrekken en dan wellicht ook over de grenzen te kijken.
Anne Westerduin & Thea Westerbeek: Gewijd genieten. Stilteplekken waar ziel en lichaam ont-moeten. Boekencentrum Zoetermeer, 133 pag. € 13.90

Evert van der Veen, predikant Protestantse Gemeente Nunspeet is vaste recensent op Theoblogie. Hij recenseert ook voor Nederlands Dagblad en Christelijk Weekblad.

< Terug