< Terug

God, help me!

De Lambertuskerk Rotterdam publiceerde een interessante recensie geschreven over het boek Help dank wow van Anne Lamott geschreven door Bep van Muilekom. U kunt deze recensie hieronder nalezen.

Help dank wow - Anne Lamott

Anne Lamott (1954) is een bekende Amerikaanse auteur van romans en non-fictie. Zij schrijft al decennialang openhartig en inspirerend over onderwerpen die haar na aan het hart liggen. Dat varieert van herinneringen aan haar jeugd en dagboeken over haar leven als alleenstaande moeder tot aan thema’s als verslaving, verlies, en niet in de laatste plaats over God en het christelijk geloof.

Zij doet dat op een levendige en geestige manier, zonder te beleren of in jargon te vervallen. Ze staat midden in het leven, ontziet zichzelf niet, benoemt het kwaad in de wereld, maar schrijft vanuit hoop en vreugde. Haar aanstekelijke en ontwapenende ‘Tedtalks’ op YouTube zijn miljoenen malen bekeken en spreken ook niet-christenen aan.

Nu is er dan eindelijk een Nederlandse vertaling van een van haar boeken. In ‘Help Dank Wow’ heeft ze de drie belangrijkste gebeden samengevat die haar door de dag en door het leven dragen. Bidden omschrijft Lamott als de communicatie van ons hart met het grote Geheim. Wie God ook is, wij zijn het in elk geval zelf niet. Ons eerste gebed is vaak een wanhopige schreeuw, zegt Lamott, ‘God, help me!’ De erkenning dat we onszelf niet kunnen redden en als een baron Von Münchhausen uit het moeras kunnen trekken, is het eerste grote gebed. We bevrijden onszelf ‘van de krankzinnige pogingen om onze eigen god te zijn – of die van anderen’. We zitten niet langer verstard over onszelf gebogen, we komen in beweging.

Dat is iets om ‘dank’ voor te zeggen, het tweede grote gebed. Je kunt je dankbaarheid uiten voor van alles en nog wat, zegt Lamotte, voor een goede gezondheid, bloeiende madeliefjes in een park, of voor de bevrijding van verlammende obsessies en schuldgevoelens. Ook in tijden dat ons leven op een eindeloze gevaarlijke woestijn lijkt, zijn er momenten waarop je een diepe dankbaarheid kunt ervaren, misschien juist dan. Lamotte geeft een indringend voorbeeld van een intens vreugdevol moment dat ze beleeft met een doodzieke vriendin.

Het derde grote gebed ‘wow’ drukt verwondering uit, een totaal overrompeld worden, zegt Lamott, door de nerven van een blad, een plotseling inzicht, een kunstwerk, de smaak van een braam die je terugvoert naar je kinderjaren. Iets wat je sprakeloos maakt, je iets laat ervaren van het grote geheim van de werkelijkheid.

Lamott eindigt haar boekje met een hoofdstukje, getiteld ’amen;’ en dat is ook wat dit aantrekkelijk uitgegeven kleinood bij de lezer oproept: amen, zo is het.

Bep van Muilekom

Help dank wow

Help dank wow - Anne Lamott

Help dank wow van de Amerikaanse bestsellerauteur Anne Lamott is een origineel boek over het gebed, waarin de drie belangrijkste gebeden – hulp vragen van een hogere macht, waarderen wat goed is in ons leven en ontzag hebben voor de wereld om ons heen – centraal staan. De auteur schrijft al vele jaren op een humorvolle en originele wijze over haar geloof, dat gekenmerkt wordt door vallen en opstaan. In Help dank wow schrijft ze over haar ervaringen met bidden. De drie belangrijkste gebeden kunnen ons volgens Lamott de hele dag door helpen en ons de weg vooruit wijzen. In dit boek vertelt ze hoe ze tot deze inzichten kwam, en legt ze uit wat ze voor haar betekenen en hoe ze haar hebben geholpen.

< Terug