Menu

None

Het Lucasevangelie onder de loep: een gouden naslagwerk

Laatst werd door ds L. Smelt het boek Het evangelie van Lukas besproken. Nu bespreekt hij het boek Het Lucasevangelie onder de loep, een ander boek over het evangelie van Lukas. Lees het hier. Deze recensie verscheen eerder in de Veluwse Kerkbode.

Dit is een bijdrage n.a.v. Het Lucasevangelie onder de loep

Het lucasevangelie onder de loep

Het Lucasevangelie onder de loep brengt door ‘close reading’ de hoogstaande literaire vorm en de rijke theologische inhoud van het Lucasevangelie aan het licht. Deze nauwgezette manier van lezen zorgt voor een dieper tekstbegrip, waardoor dit evangelie extra glans krijgt. Het is uiterst behulpzaam bij het oplossen van problemen in de tekst waar een lezer voor komt te staan.

Dit boek bevat enerzijds thematische hoofdstukken: over de opbouw van het evangelie, de parallellen die Lucas trekt tussen o.a. Johannes en Jezus, maar ook over onderwerpen als barmhartigheid, de navolging en het reismotief. Daarnaast zijn er hoofdstukken die specifiek ingaan op scènes uit dit evangelie: wonderverhalen, gelijkenissen en sleutelpassages.

Het Lucasevangelie onder de loep heeft naast predikanten, theologiestudenten en bijbelwetenschappers ook de ‘gewone’ bijbellezer op het oog die graag meer inzicht in dit evangelie wil krijgen.


Grote schat aan informatie

Dit boek geeft nog veel meer dan het hiervoor besproken boek. Dat mag je van Lukas kenner Riemersma ook verwachten. Het biedt een grote schat aan informatie en inzicht en  dus een dieper tekstbegrip. Boeiend hoe Jezus naast en tegenover Johannes de Doper wordt geplaatst. Het reismotief (Lk 9:51) krijgt duidelijk aandacht. Het eigene van dit evangelie komt goed tot uiting. Dit is een gouden naslagwerk, gebaseerd op vele nieuwe en diepgravende exegetische inzichten. 

 L.W. Smelt

Meer actuele boeken over Lucas:

het lukasevangelie onder de loep
Het evangelie van Lukas Huub Oosterhuis
Eten met Jezus

Wellicht ook interessant

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

De Levende belichaamt onze verwondingen

Wie niet in de gelegenheid was om op de avond van de eerste dag van de week, nu acht dagen geleden, in de vesper het evangelie van die avond te horen (Johannes 20:19-23), zal het op de achtste dag, vandaag, nog wel willen betrekken bij de lezing van het evangelie. We weten niet of het hetzelfde moment was als een week eerder, dat Jezus in het midden van zijn leerlingen, inclusief Tomas, verscheen. Wel waren de deuren opnieuw gesloten. Misschien niet meer uit vrees voor de joden, maar omdat het hart van een van hen, Tomas, nog geopend moest worden.

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

‘Opdat ook jullie doen wat Ik jullie heb gedaan’

Volgens de inmiddels overleden opperrabbijn Jonathan Sacks zijn voor een gemeenschap deze drie zaken het belangrijkst: ouders, leraren en gedenken. Ouders en leraren moeten kinderen vertellen over het verleden, om wat toen fout ging in de toekomst te voorkomen en het goede te doen. De onderwerpen in de lezingen van vandaag bevestigen dat belang. Het vertrek uit de slavendienst in Egypte en de voetwassing door Jezus worden nog steeds verteld en herdacht.

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

Passage van de Heer

De instelling van het Pascha volgens Exodus 12 vormt de introductie op het grote verhaal van de uittocht. Deze instelling wordt gesitueerd tussen de aankondiging (11,1) en het ten uitvoer brengen van de tiende plaag (12:29). Nog voordat God de bevrijding van zijn volk uit Egypte van start laat gaan, vindt er een ‘religieuze anticipatie’ op dit heilsgebeuren plaats. Men kan er ten minste twee tijdsdimensies in onderkennen: een van onvoltooid verleden tijd én een van toekomende tijd. Zo wordt de viering van het Pascha een ‘heilshistorisch knooppunt’ in de tijd.

Nieuwe boeken