< Terug

Hoe houd ik de aandacht vast?

U hebt stevig nagedacht over de preek, er behoorlijk wat uren in gestoken en alles nog eens doorgekeken. Het begin gaat goed. Maar halverwege ziet u dat de aandacht wat verslapt. Links pakt iemand z’n mobiel, in het midden zit iemand ramen te tellen, rechts begint iemand te knikkebollen. En het lijken er steeds meer te worden. Onzekerheid slaat toe: De preek zit toch goed in elkaar? Heb ik een verkeerd tekstgedeelte gekozen? Had ik het thema anders moeten uitwerken?

Natuurlijk: je spreekt levendiger als een thema je persoonlijk raakt en de preek een duidelijke structuur heeft. Dus daar kan werk aan de winkel zijn. Maar dé manier om de aandacht van luisteraars vast te houden, is variatie in stemgebruik.

Om te beginnen is het handig om een opname van een van uw preken te beluisteren. Dat kan behoorlijk eng zijn – uw stem klinkt bijvoorbeeld anders dan in uw hoofd – maar geeft veel informatie over uw manier van spreken. Vindt u dat u natuurlijk en boeiend spreekt? Hoeveel afwisseling zit er in de toonhoogte? Cirkelt uw stem vaak rond dezelfde toon, dan is daar winst te behalen.

Drie tips om met meer variatie te spreken:

  • Doe de volgende oefening: Zeg: “Dat heb je goed gedaan!”. Leg de klemtoon, met een hogere stem, eens op respectievelijk ‘dat’, ‘heb’, ‘je’, ‘goed’ en ‘gedaan’. Hoe verandert de betekenis van de zin? Als u de zin ongeïnteresseerd of enthousiast probeert te zeggen, wat gebeurt er dan met toonhoogte en levendigheid? Hoe klinkt de zin het meest overtuigend en geloofwaardig?
  • Oefen met meer stemsprongen omhoog en omlaag in uw preek. Kies concreet waar u de nadruk legt en vraag u af: waarom daar?
  • Zoek naar afwisseling binnen de preek als geheel. Wat wilt u met welk gedeelte bereiken? Wilt u vertellen, uitleggen, enthousiasmeren, appelleren? Welk stemgebruik past het best bij welk gedeelte?

Ik wens u toe dat uw goed doordachte boodschap en zorgvuldig gekozen opbouw zo nog beter tot hun recht komen!

Nynke Duijzer-Algra is logopedist en geeft stem-, uitspraak- en presentatietraining
www.dixit.info / www.facebook.com/dixitnynke.

< Terug