< Terug

Huub Oosterhuis bij RTL Late Night

Trijntje Oosterhuis bracht in een uitverkocht Carré een ode aan haar vader Huub Oosterhuis. Haar vader is op 1 november maar liefst 85 jaar oud geworden. Samen met zijn dochter, schoof hij woensdag 7 november aan bij RTL Late Night met Twan Huys. Hier vertelden de twee meer over de door Huub geschreven liederen.

“Maak jij eens een liedje in het Nederlands”

Eind jaren 50 startte Huub Oosterhuis als student met het schrijven van liederen. Hij was verbonden aan een katholiek internaat waar de studenten liederen in het Latijn zongen. Dat vonden de jongens daar niet zo leuk, geeft Huub aan. Iemand zei tegen hem: “Maak jij eens een liedje in het Nederlands, met iets van de Bijbel erin.” Op bestaande melodieën schreef Huub nieuwe teksten. De teksten die Oosterhuis schreef, zijn nu in vele kerken te horen.

Concert

Trijntje gaf op vrijdag 9 november een éénmalig concert ter gelegenheid van de verjaardag van haar vader Huub Oosterhuis in het uitverkochte Carré. Ter gelegenheid van de 85e verjaardag bracht Trijntje, in een intieme setting, een ode aan haar vader. Deze unieke avond is door Huub en Trijntje samengesteld. Zowel tijdloze als actuele liederen, op toegankelijke melodieën kwamen aan bod.

Toegankelijkheid

Trijntje vroeg, ter voorbereiding van het concert, aan Huub: ‘Welke liederen kan ik vertalen naar mijn wereld? Hoe kan ik het toegankelijk maken voor mensen van mijn generatie en voor mensen die naar mijn muziek luisteren?

‘Houdt het heel klein en eenvoudig’

Huub gaf haar een tip: ‘Houdt het heel klein en eenvoudig. Herhaal de tekst niet.‘ In de kerk worden de liederen met een orgel en een groot koor uitgevoerd. Bovendien wordt daar de tekst meerdere keren herhaald. Wanneer Trijntje dit juist niet doet, zullen de liedjes wat toegankelijker voor haar luisteraars worden.

‘Ze zingt zo mooi.’

Wanneer Huub wordt gevraagd wat hij van de versies van zijn dochter vindt, geeft hij aan dat hij het spannend en fijn vindt. “Ze zingt zo mooi“, geeft Huub aan.

Klik hier om het gehele interview met Huub en Trijntje bij RTL Late Night met Twan Huys te bekijken.

Het kinderpardon: laat ze blijven

In het filmpje, via de link hieronder, kunt u zien hoe Trijntje haar versie van het nummer ‘Laat Ze Blijven’ zingt. Het lied gaat over het kinderpardon en is door Huub geschreven toen Mauro het land uit moest en uiteindelijk toch mocht blijven. Huub sluit het interview mooi af met de zin: ‘Wat al mijn liedjes verbind, is solidariteit.

Trijntje Oosterhuis: Laat Ze Blijven

Huub Oosterhuis – Stilte zingen

Liederen, gebeden, gezongen gedichten

In Stilte zingen is het complete liedoeuvre van Huub Oosterhuis beschikbaar gesteld, een unieke uitgave die verschijnt ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag. In dit liedboek zijn de teksten verzameld die Huub Oosterhuis in de afgelopen zestig jaar heeft geschreven, om in de zondagse liturgie en in andere vormen van eredienst, bij doop, huwelijk en begrafenis te worden gezongen. Anders dan in het vijfentwintig jaar geleden verschenen ‘Gezongen Liedboek’ is een aantal oudere teksten niet meer opgenomen; sommige zijn herschreven. En er zijn veel nieuwe liederen bijgekomen.           

< Terug