< Terug

Interview met Janneke Stegeman

Janneke Stegeman is theoloog en gespecialiseerd in het Oude Testament. Ze werd in 2016 tijdens de zesde editie van de Nacht van de Theologie de eerste vrouwelijke ‘Theoloog van het jaar’ en mocht zich vervolgens een jaar lang ‘Theoloog des vaderlands’ noemen. Wij interviewden haar over de vindplaatsen van heiligheid en nog veel meer… Bekijk hieronder het filmpje!

”Ik vind het een heel spannende rol om gast-hoofdredacteur te zijn van Nieuwheilig.nu. Het heilige roept aan de ene kant heel veel bij me op. Heilig is voor mij iets waar je tegelijkertijd kippenvel van krijgt, dus een soort angst, maar waar je ook een soort vreugde ervaart. Er zit dus heel veel in. Ik denk ook wel dat we misschien een beetje het gevoel voor het heilige zijn kwijtgeraakt in de moderne samenleving. Dus ik vind het een hele spannende vraag:

Waar zijn nou die vindplaatsen van heiligheid en waarom is heiligheid belangrijk.

Volgens mij is het belangrijk, omdat het iets laat zien van hoe bijzonder het gewone leven eigenlijk is. Voor mij is het niet zozeer dat heilig iets is wat buiten de werkelijkheid staat, maar gaat het juist om dingen die eigenlijk voor je voeten liggen en die bijzonder zijn, maar die je misschien niet eens meer opvallen. Dat vind ik een hele leuke en spannende zoektocht.”


Vrijspraak voor losers

Vrijspraak voor losers - Nadia Bolz-Weber

In Vrijspraak voor losers houdt Nadia Bolz-Weber een vlammend pleidooi voor religieuze vrijheid. In een eerlijke, verhalende stijl vertelt zij over haar werk als pastor. Zij ontdekt dat God zich laat vinden in alle mensen. Keer op keer ontmoet ze God in mensen die het minst geschikt lijken: een agnost, een travestiet of een criminele bisschop. Door deze onheilige heiligen te ontmoeten, leert ze wat genade is. Dit boek laat zien wat er gebeurt als gewone mensen brood en wijn delen, de Bijbel lezen en elkaar hun levensverhalen vertellen.

< Terug