< Terug

Koning aanwezig bij start Ode aan de Synode

Op zaterdag 10 november 2018 is Koning Willem-Alexander aanwezig bij de start van Ode aan de Synode. Hier wordt stilgestaan bij het feit dat de Synode van Dordrecht 400 jaar geleden plaatsvond. Een half jaar lang vinden er rond dit thema diverse activiteiten plaats in de oudste stad van Nederland. 
De opening vindt om 18.30 uur plaats in de Augustijnenkerk. De Koning leest in deze kerk een bij de gelegenheid passende passage voor uit de Statenbijbel, als eerbetoon aan dit belangrijke erfgoed. Hierna zal de Koning op het plein van het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking zetten. Deze robotarm zal gedurende 9 maanden de Statenbijbel kalligraferen.
Aansluitend bezoekt de koning het Dordrechts Museum. Daar opent hij de tentoonstelling Werk, bid & bewonder – Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme– door bij de koninklijke bijbels een bijzondere bijbel neer te leggen. Deze statenbijbel is in de 18eeeuw opgedragen aan zijn voorvader stadhouder Willem IV.
 

Ode aan de Synode

Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 is Dordrecht in feeststemming. Inwoners, culturele en kerkelijke instellingen organiseren vele activiteiten zoals tentoonstellingen, concerten, lezingen en debatten, theater en rondwandelingen. Meer informatie en een uitgebreid overzicht van het programma is te vinden op www.synode400.nl
 

Nationale Synode

Dordrecht werkt nauw samen met het bestuur van de stichting Nationale Synode. Deze stichting zet zich sinds 2010 in voor eenheid op het kerkelijke erf. 29 mei 2019 wordt de Ode aan de Synode afgesloten in de Grote Kerk in Dordrecht.
 


 

Misschien vindt u het volgende boek interessant:

De Dordtse leerregels
Een hertaling
In dit boek heeft dr. W. Verboom het belijdenisgeschrift uit 1619 hertaald en voorzien van kanttekeningen. In dit belijdenisgeschrift staat de leer van de uitverkiezing centraal en wordt de leer van de Remonstranten bestreden. Het is nog steeds inhoudelijk van grote waarde, maar bij velen onbekend. Het is 400 jaar geleden dat in Dordrecht de belangrijkste Nationale Synode uit de Nederlandse kerkgeschiedenis plaatsvond. Deze synode nam het initiatief voor het opstellen van de Dordtse Leerregels. 
Bestel het boek hier

 


N.a.v. De Dordtse Leerregels | Dr. W. Verboom | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback 

< Terug