< Terug

Leer van autisme

Femmeke van van Berg, werkzaam bij het Kennisinstituut Christelijke ggz, hield tijdens de presentatie van het boek Is er een hemel voor autisten? van Alianna Dijkstra een boeiende lezing over autisme en geloven. U kunt hieronder het laatste deel lezen. Deze lezing is opgedeeld in vijf blogs. Lees hier het vorige deel van de lezing.

Want tot slot, maar niet in het minst onbelangrijk: leer van autisme. Wat duidelijk wordt uit het boek, is dat geloven met autisme erg moeilijk kan zijn. Tegelijkertijd zijn er ook kenmerken van autisme waar iemand zonder autisme van kan leren. Zo kan de behoefte aan structuur ervoor zorgen dat stille tijd niet in het gedrang komt. Ook zijn mensen met autisme vaak eerlijk en oprecht, ze hebben geen dubbele agenda. Het volgen van regels die horen bij geloven, geven structuur en duidelijkheid. Dat kan ervoor zorgen dat iemand daar  consequent in is. Ook heeft iedereen talenten, en als iemand met autisme specifieke interesses heeft, veel oog heeft voor detail, of erg van de tijd is, kan dat bijzonder goed uitpakken in het verantwoordelijk zijn voor de financiële administratie of voor het leiden van een vergadering. Dan weet je in elk geval dat je op tijd thuis bent.

Ik wil afsluiten met een citaat van Truus:

De Bijbel is ook zo tegenstrijdig. In de ene Psalm deug je niet en in de andere ben je verlost. (…).Tegenwoordig denk ik aan de Bijbeltekst ‘Wie in de Zoon van God gelooft heeft het eeuwig leven’, en dan vertrouw ik daar maar op.’

Truus

Soms blijft in alle verwarring één ding over, namelijk dat God niet verandert, als Hij het zegt is het waar.  En hier mag  iedereen, met of zonder autisme zich net als Truus op beroepen.


Voorgaande delen


Is er een hemel voor autisten?

Alianna Dijkstra - Is er een hemel voor autisten?

In Is er een hemel voor autisten? brengt Alianna Dijkstra autisme en geloof met elkaar in gesprek. Ben je boos op God omdat je autisme hebt? Is er aandacht voor autisme binnen je kerk? Denk je dat God autisme kan genezen? Alianna Dijkstra schuwt in dit boek geen enkele vraag over mensen met autisme en hun geloof. De schrijfster doet ook verslag van activiteiten rondom dit thema. Zo organiseert een kerk prikkelarme kerkdiensten speciaal voor deze doelgroep. Christelijke professionals komen aan het woord over het werken met cliënten met autisme. De mensen in dit boek komen uit verschillende kerkgenootschappen maar delen hun geloof in God en hun band met autisme. Van Alianna Dijkstra verscheen eerder Autisten liegen niet en Autisteneiland.  

< Terug