< Terug

Rabbijn Lody van de Kamp te gast bij Elsbeth Gruteke in 'Onderweg'

‘De Joodse gemeenschap koestert zich in haar slachtofferrol.’ Dat zegt rabbijn Lody van de Kamp naar aanleiding van zijn historische roman De joodse slaaf, die gepresenteerd wordt op 24 april. Bekijk het interview dat Elsbeth Gruteke voor het EO-programma ‘Onderweg’ hield met Van de Kamp.
Hij vertelt dat Joodse bankiers de slavenhandel financierden en dat 40 Surinaamse plantages met zo’n 9000 slaven in Joodse handen waren.
Van de Kamp werd ‘overvallen’ door dit pijnlijke en onbekende Joodse verleden tijdens een lezing waar nazaten van slaven aanwezig waren. Hij ziet een parallel met de naoorlogse generaties Duitsers, die de rol van hun ouders onder ogen moeten zien. “De generatie van nu heeft geen schuld. Schuldig ben je alleen als je doorgaat met misstanden. Maar je bent wél verantwoordelijk, onder meer voor de gevolgen van de ellende die vorige generaties aanrichtten”.
Ideologische systemen zoals het nazisme hebben mensen ontmenselijkt. Van de Kamp beseft dat hij onder zulke omstandigheden ook zelf dader had kunnen zijn. Daarom zet hij zich tegenwoordig in om Marokkaanse jongeren met een crimineel verleden een nieuwe start te geven.
Bron: EO
Voor informatie over de presentatie van De Joodse slaaf, klik hier.

< Terug