< Terug

Vrede bestaat, maar in de wereld ervaart Godian Ejiogu die vrede niet

Gisteren is er weer een nieuwe aflevering verschenen van De Nachtzoen (EO). In het tv-programma legt een gast samen met Marleen Stelling Nederland op bed. Met een zoen, lieve woorden of met een liedje.

Gisteren was Godian Ejiogu te gast bij Marleen Stelling. Het verhaal van Godian maakte het een wel heel bijzondere aflevering. Het draait om de volgende vraag: wat moet er gebeuren met de mensen die Godians vader het leven ontnamen? 


Een moeilijke beslissing

Ieder mens heeft veel meegemaakt, maar Godian heeft iets moeten meemaken dat je niemand toewenst. Zijn vader is op een hele nare manier overleden. Godians vader is vermoord door de mensen om hem heen – zijn lijfwachten. Dit gaf beroering niet alleen voor de familie van de man, maar ook in de stad. Zelfs in de gehele provincie waren mensen betreurd.

In Nigeria is er geen rechtbank. Het volk beslist wat er moet gebeuren met de moordenaar(s) en de familie van de overledene heeft het laatste woord. De vraag is: wat doe je nu tegen die moordenaars? 

Nu bleek het dus zo te zijn dat er twee familieleden betrokken waren in het complot van de moord. Dit maakt de keuze nog duizenden malen moeilijker, want Godian is pastor in de stad. Hij moest dus het oordeel vellen.


In strijd met jezelf

Hij keek naar de tien geboden en naar Jezus die hij volgt. Voor hem is het antwoord duidelijk. Maar, nu komt Godian in strijd met zichzelf. Hij voelt de haat, de boosheid en de verbitterdheid maar al te goed. Hij kon deze mannen niet vergeven. 

Jaren gaan voorbij. Godian heeft de schuldigen uiteindelijk vrijgesproken. Zijn vader zou het niet fijn vinden als zijn zoon bloed aan zijn handen zou hebben. Godian zou het zelf ook niet fijn vinden en Jezus natuurlijk ook niet. 

Maar de strijd met zichzelf was nog niet voorbij. Ejiogu kon het maar niet verzoenen. Hij probeert het te verwerken door middel van zijn godsdienst, maar ook keek Godian terug naar het leven van zijn vader. 

God. Help mij. Haal dit van mij weg.


Een enorme strijd

Het was een enorme strijd. De strijd duurde al zo lang en op één dag dacht Ejiogu: ‘Nou God, dit is genoeg. Ik heb mijn vader verloren en het doet pijn. Help mij. Haal dit van mij weg.

Wanneer Godian vertelt over zijn ervaring hierna, zie je de blijdschap in zijn ogen. Hij is na zijn gebed gaan slapen. Na nog maar vijf minuten slaap, werd hij weer wakker. Hij was op dat moment in een soort trans terecht gekomen. Het voelde alsof een straal van licht door zijn lichaam ging. Hij vergat alle herinneringen en alle pijn van de gebeurtenis. Godian vertelt dat het voor hem voelde alsof hij een nieuw lichaam had gekregen. 


Vrede

Godian schrijft op dit moment meerdere liedjes over vrede. Hij weet dat vrede bestaat, maar in de wereld ervaart hij dié vrede niet. De tekst bevat onder andere de liefde van God die hij zelf ooit heeft ervaren. Elke avond zingt hij deze liedjes voor zijn kinderen en gisteren zong hij er ook een in het programma De Nachtzoen van de EO.

   

De Nachtzoen
, elke werkdag én zaterdag op NPO2.
Presentatie: Marleen StellingMijn droom – Godian Ejiogu

Mijn Droom - Godian Ejiogu

   
 

Op zoek naar een vreedzame samenleving

Godian Ejiogu droomt van Nederland als een gidsland in het omgaan met spanningen in de samenleving. Het gesprek aangaan over racisme en discriminatie is daarin belangrijk. In dat debat is het uitspreken van een ‘goede wil’ niet genoeg, want geen enkele ideologie laat zich zomaar uitwissen. Theologie en de kerken kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Vanuit zijn eigen ervaringen schrijft Godian Ejiogu in ‘Mijn droom’ over actuele thema’s als kolonialisme, rechtvaardigheid en de multiculturele samenleving in het licht van het evangelie.

   N.a.v. Mijn droom | Godian Ejiogu | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book

< Terug