< Terug

Mr. Sprakeloos

Bisschop Gerard de Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden staat bekend als ‘mister sprakeloosheid’, vertelt hij in Onderweg…

Dat is omdat hij aankaart dat veel rooms-katholieken niet weten wat katholiek-zijn betekent. ‘Veel katholieken kunnen er maar moeilijk over praten. Vroeger kon je nog meezwemmen, maar nu komt het aan op een persoonlijk ontwikkeld geloof als je wilt standhouden als christen’, aldus De Korte.
De Korte  groeide op in Vianen en speelde als jongen pastoortje met een altaartje op zolder, dat zijn vader getimmerd had. Later wilde hij het onderwijs in, om vervolgens toch bij de theologie uit te komen, waar hij antwoorden vond op levensvragen als: waarom ben ik hier eigenlijk.
De kerk in het dorp laten
De Korte is niet van plan rigoureus kerken te sluiten in zijn bisdom, zoals dat in het bisdom Utrecht wel is aangekondigd voor een kleine 300 kerken. ‘Als er toch ergens een kerkgebouw dicht moet, maar de gemeenschap is vitaal, dan mag ze een andere kerkruimte zoeken. De kerk moet in het dorp blijven’, aldus De Korte. Elke bisschop maakt wat dat betreft z’n eigen beleid, onthult hij. In de bisschoppenconferentie wordt over dit onderwerp volgens hem niet veel gepraat.
In de woonkamer blijven
Van de synode komen najaar in Rome over huwelijk en gezin hoopt hij vooral dat er een ‘pastorale toon’ wordt gevonden. ‘Ik sprak ooit met een homoseksueel stel, dat tegen mij zei: “Wij hebben een relatie binnen de grenzen van de katholieke moraal”. Dat heb ik goed onthouden. Het maakt me voorzichtig. In pastorale gesprekken moeten we in de woonkamer blijven en ons niet in de slaapkamer begeven’.
Bekijk de video het van gesprek tussen Elsbeth Gruteke en De Korte.

< Terug