< Terug

Nikolaas Sintobin leest voor uit Wat deed God voor Hij de wereld schiep?

Wat deed God voor Hij de wereld schiep? geeft je met 52 vragen en antwoorden een overzicht van de inhoud van het christelijk geloof. Je kunt het lezen als een kennismaking met het christendom. Ben je er al vertrouwd mee, dan is het een verdiepende opfrissing van de basiselementen.

Bekijk hieronder een voorleesfragment van Sintobin en lees zelf mee.

10. Is God een man?

Nee, God is geen man. Hij is ook geen vrouw. Man- of vrouw-zijn gaat over geslacht en dus ook over seksualiteit en voorplanting. God behoeft geen seks. Hij is immers geen mens. Hij plant zich niet voort en Hij sterft niet. Het heeft dus geen zin om te spreken over het geslacht van God. God overstijgt het onderscheid tussen man en vrouw.

Toch spreekt Jezus over zijn Vader. Hij nodigt zijn leerlingen – en daarmee ook christenen – uit tot God te bidden als tot ‘onze Vader’. Ook vóór Jezus noemde de Bijbel God ‘Vader’. Het is een uitdrukking van Gods tedere liefde. Maar in de Bijbel wordt God ook vergeleken met een moeder die houdt van haar zuigeling. Ook Jezus vergelijkt de zorg en de liefde van God op verschillende plekken met die van een vrouw. Daar zijn nogal wat mensen blij mee. Want het is voor sommige mensen moeilijk om het woord ‘vader’ te gebruiken als ze het hebben over God.

Het is normaal dat wij God en zijn houding naar ons toe omschrijven met menselijke beelden over liefde, leven geven, trouw zijn, beschermen… We hebben geen andere. Deze menselijke beelden hebben het voordeel dat ze sprekend en vertrouwd zijn. Tegelijk zijn ze beperkt en onvolmaakt. God is meer dan die beelden. Gelukkig maar.

– Welke woorden, beelden of gebaren gebruik jij als je je richt tot God?

– Vind jij het woord ‘Vader’ zinvol om de relatie met God uit te drukken?


Wat deed God voor Hij de wereld schiep?

wat deed god voor hij de wereld schiep in hoeveel dagen schiep god de wereld

In Wat deed God voor Hij de wereld schiep? geeft Nikolaas Sintobin op een luchtige en toegankelijke manier antwoord op 52 fundamentele vragen over het christelijk geloof. Zo brengt hij deze eeuwenoude religie dicht bij de hedendaagse lezer. Een verhelderend en inspirerend boek dat zowel christenen als niet-gelovigen of andersgelovigen inzicht geeft in de kern van het christelijk geloof. Geschikt voor persoonlijke lezing en voor gebruik in catechese of gesprekskringen. Nikolaas Sintobin is Vlaams jezuïet en internetpastor. Hij is de man achter de populaire podcast ‘Bidden onderweg’ en schrijft een veelgelezen blog onder de titel ‘In alle dingen’.

< Terug