< Terug

Over Op Toonhoogte: 'We moeten de psalmen op een nieuwe manier ontsluiten'

‘We moeten de psalmen op een nieuwe manier ontsluiten’
 
Te midden van de verschillende nieuwe liedbundels die dit jaar het licht zien, zou je bijna vergeten dat de HGJB al twintig jaar de bundel Op Toonhoogte uitgeeft. Deze zomer verscheen de vierde editie – met daarin 570 liederen (circa 100 liederen meer dan in de vorige) uit verschillende tradities. Over de inhoud en het waarom van deze editie spraken we met projectleider Diane Palm.
In de folder die de HGJB heeft verspreid om deze editie onder de aandacht te brengen, staat dat Op Toonhoogte wil ‘aansluiten bij ontwikkelingen in de liedcultuur’. Waar moet je dan aan denken?
‘Een belangrijke aanjager van nieuwe liederen is natuurlijk Sela. Zij hebben prachtige liederen geschreven die opvallen door hun inhoud en diepgang. Ik vind het heel opvallend hoe deze liederen een breed publiek aanspreken: van jong tot oud, van klassiek tot eigentijds. Sela heeft overigens niet alleen nieuwe liederen geschreven, maar ook de waardering van het klassieke kerklied bevorderd. Sowieso is er meer oog gekomen voor de waarde van liederen uit de geschiedenis van de kerk. Maar natuurlijk is ook Opwekking een belangrijke bron. Na de verschijning van de vorige editie zijn er weer tien nieuwe series Opwekkingsliederen gepubliceerd. We zijn dus bijna een generatie verder. Een lied als ‘Tienduizend redenen’ kunnen we gewoon niet missen in een bundel van een christelijke jongerenorganisatie.’
Lees het volledige interview op www.cip.nl.

< Terug