< Terug

Over lijden wordt een hoop onzin beweerd

“Veel mensen komen in de bekoring als ze antwoorden over het lijden willen geven. En daarbij wordt een hoop onzin beweerd. Ik zou tegen hen zeggen: ‘Houd op met de regisseur te zijn en neem de plek in die je toekomt: die van schepsel. We zijn ontvangers en kunnen niet op alles een antwoord krijgen’”. Dat zegt dominee en geestelijk verzorger Margriet van der Kooi en schrijfster van het nieuwe boek ‘verdriet is een werkwoord’. Ze wil hierin geen antwoorden geven op levensvragen, maar genoeg antwoord om het met alle vragen uit te houden.
Betrouwbare God
Dat mensen antwoorden willen krijgen op levensvragen als `waarom overkomen ons rampen?’, komt in elke kring en gezindheid voor. “Hindoes schrijven het toe aan een vorig leven dat je hebt geleefd. In de christen-orthodoxie is veel gezegd: ‘Het zijn geen mensenhanden die het je aan doen.’ Oftewel: God doet het je aan. Hiermee introduceer je God als actor. Het is zo belangrijk om voorzichtig te zijn. Laat je niet opsluiten in een systeem die elke vorm van lijden kan duiden. God is een betrouwbare God en vertrouw alles aan Hem toe. Bij Hem houd je het met je vragen uit.”
Van der Kooi werkt al meer dan dertig jaar in ziekenhuizen en in de psychiatrie. Dat is haar biotoop en ze raakt er naar eigen zeggen bepaald niet gedeprimeerd van. “Het ziekenhuis is niet enkel de plaats van tranen. De meesten komen er beter uit dan dat ze erin kwamen. Er gebeuren ook veel dingen die vrolijk maken..”
Met haar ervaring als geestelijk verzorger, is ze het fenomeen ziekenhuizen breder gaan zien. “Ziekenhuizen worden van oudsher omschreven als huizen van barmhartigheid. Prachtig. Ik zie het ook als het huis van barmhartigheid én vertrouwen. Ik heb zoveel respect gekregen voor mensen die hun schoenen uittrekken, in een vreemd bed gaan liggen en hun verhalen met je willen delen. Dat getuigt van zoveel vertrouwen.”
Lees hier het volledige interview met Margriet van der Kooi.

< Terug