< Terug

Palmpaasstok Maakmiddag

Waarom is het stil op Stille Zaterdag, waarom is Goede Vrijdag ‘goed’ en waarom maken we voor Palmpasen een stok met een broodhaantje erop? Een kind kan het zomaar vragen. Dit artikel is geschreven door Wielie Elhorst en is met toestemming overgenomen uit Woord & Dienst maart 2014.

De Oranjekerk in het hart van de Pijp in Amsterdam organiseert ieder jaar op de zaterdagmiddag voor Palmzondag een ‘Palmpaasstokmaakmiddag’. Het woord zelf blijft een uitdaging, maar het is inmiddels toch een begrip geworden – in de kerk én in de buurt. Ruim honderdvijftig ouders komen langs met hun kind of kinderen en nemen uitgebreid de tijd om de palmpaasstok te maken. Veel ouders herinneren zich de stok uit hun eigen jeugd en ze weten ook nog wel dat het iets met Palmzondag te maken heeft.
De Oranjekerk sluit aan bij een gebruik dat door veel mensen wordt herkend als een cultureel gebruik en zet de deuren van de kerk open om ouders en kinderen met elkaar te laten knutselen. Intussen wordt op diezelfde middag elders in de kerk op gezette momenten het verhaal van Palmpasen verteld.
Betekenis delen
Palmpasen is het begin van de Stille Week die eindigt met Pasen, hét hoogfeest van de christelijke traditie. Het ongelooflijke gebeurt: het leven krijgt het laatste woord en niet de dood. In de Stille Week passeren de laatste dagen van Jezus: de hoogte en de diepte van zijn leven en lijden, en we proberen om iets mee te krijgen en te beleven van de betekenis van dat oerverhaal. Is dat ook te delen met kinderen?
Vanaf Palmzondag heeft elke dag z’n eigen verhaal
Met kinderen stilstaan bij het geheel van de Stille Week is in veruit de meeste gemeenten geen gebruik. Op een heel eenvoudige manier is het toch mogelijk. Elke bijzondere dag vanaf Palmzondag heeft zijn eigen beeld, sfeer en verhaal. Ook bij kinderen is de gevoeligheid daarvoor aanwezig, dezelfde gevoeligheid die de basis is voor zoiets als een Palmpaasstokmaakmiddag.
In spelvorm
Een basiscatechesebijeenkomst lijkt de beste plek om met kinderen een stapje verder te gaan, maar ook een laagdrempelige Palmpaasstokmaakmiddag leent zich ervoor. Als je toch een palmpaasstok aan het maken bent, wil je misschien door een spel ook wel iets meer te weten komen over de Stille Week. En zo’n spel kun je thuis natuurlijk ook spelen met je ouders of opvoeders. Het begint met de week zelf: wat hoort bij wat? Bij ‘zondag’ hoort ‘Palm’ en het beeld van een palmblad en de sfeer van feest, bij ‘vrijdag ’ hoort ‘Goede’, het beeld van Jezus aan een kruis en erg verdrietig zijn. Al doende kan dan in een paar zinnen verteld worden welke verhalen daarbij horen en waar de week op uitloopt.
Met iets oudere kinderen kun je nog een stapje verder gaan, zoals gebeurt in Amstelveen. Daar wordt samen met de kinderen het brood voor het avondmaal op Witte Donderdag gebakken. Als je zelf met je handen in het deeg hebt gezeten en je mag ook helpen het in stukjes te breken en het uit te delen, dan kom je als kind – op een manier die bij jou past – heel dicht bij het verhaal van het breken van Jezus’ lichaam zelf in het avondmaal.
Ds. Wielie Elhorst is predikant in algemene dienst voor het landelijk jeugdwerk en specialist catechese bij JOP, jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (www.jop.nl).
Meer informatie over mogelijkheden met kinderen en tieners in de Stille Week, e-mail: w.elhorst@jop.nl of bestel het boek Van feest naar feest.
Proefabonnement Woord & Dienst

< Terug