< Terug

Philip Troost zocht een weg, weg van het hoofd

Philip Troost is auteur en voormalig predikant. Ter ere van zijn nieuwe boek Energie van de Geest heeft tijdschrift PUUR!Vandaag hem geïnterviewd en een artikel geschreven. Lees het artikel hieronder.

Je lichaam verteld hoe het werkelijk zit

Ik geloof dat ik in Gods rust mag leven, maar ik heb constant stress. Ik geloof dat ik verlost ben, maar ik voel me niet vrij. Hoe kan het toch dat wat we geloven vaak zo in strijd is met wat we voelen?

Philip Troost

Schrijver en theoloog Philip Troost heeft zich dit ook afgevraagd. Jarenlang geloofde hij dingen – of liever gezegd: wilde hij dingen geloven – die hij niet voelde. Dan wordt het geloven flink lastig. Om de kloof tussen geloof en gevoel te dichten, verdiepte hij zich in de ervaringswereld. Daarover gaat zijn boek Energie van de Geest.

“Als er één ding is waar ik eindeloos over kan nadenken, is het hoe het leven in elkaar zit en hoe het geloof werkt”, zegt Philip in zijn huiskamer in Zwolle. Hij ging tegen zijn dertigste theologie studeren en kon zijn grijze massa dus flink aan het werk zetten.

“Ik las boeken tot ik erbij neerviel, wilde altijd met iedereen van gedachten wisselen, ik beet me er echt in vast. Toch vond ik niet de antwoorden waar ik zo naar verlangde. Nu ik erop terugkijk, begrijp ik waardoor dat komt: ik zat veel te veel in mijn hoofd.”

Vandaag de dag begrijpen de meeste mensen wat dat betekent, ‘te veel in je hoofd zitten’. Maar we vinden het nog wel eng om eruit te komen. Philip zelf kwam achttien jaar geleden, hij werkte in het studentenpastoraat, in contact met iemand die een achtergrond had als hulpverlener.
Die zei tegen hem: ervaren doe je in je lijf. “Ik was toen al zo lang op zoek naar iets wat ik niet kon vinden dat ik zijn opmerking aangreep om het anders te gaan aanpakken. Ik ben een opleiding gaan doen tot therapeut en leerde hoe ik kan voelen, met mijn lijf dus. Dat heeft mijn leven veranderd.

Weet je, je kunt jezelf in je hoofd van alles wijsmaken. Als je er niet te veel over doordenkt, kun je er nog in blijven geloven ook. Bijvoorbeeld dat van ‘ik mag leven in Gods rust’. Elke keer dat je dan stress ervaart, moet je weer tegen jezelf zeggen: nee, nee, ik mag leven in Gods rust, dus nu moet ik dat gaan doen ook. Zo kun je met je hoofd aan de gang blijven.
Je lichaam daarentegen vertelt je de werkelijkheid. Dat kan ’s avonds niet in slaap komen en kan niet doen alsof het wel gaat.” Jezelf toestaan te luisteren naar je lichaam en onder ogen te zien dat wat je jezelf met je hoofd wijsmaakt misschien wel helemaal niet waar is, is niet zo makkelijk.

Het confronteert je namelijk met je zwakheden, je angsten en kwetsbaarheden. Allemaal dingen die je liever niet onder ogen ziet – en dat is ook een heel normale menselijke neiging, zegt Philip. “Het is eng om echt te leven. Wat we het liefst willen is controle houden over ons leven, het overzichtelijk houden. Daarom brengen we een structuur aan – dat doen we met ons hoofd – en storten we ons op dingen die afleiden van wie we werkelijk zijn. Of dat nu je werk is of het geloof, doet er niet eens zoveel toe. Het zijn allemaal manieren om niet écht te leven. En hoe gek het ook klinkt, dat is heel verleidelijk.”


PUUR! Magazine

PUUR Magazine

Kom eens uit je hoofd, hoe vaak hoor je dat niet? En het is waar dat we vaak vastzitten in nadenken, terwijl het juist zo goed kan werken om gewoon te doen. PUUR! magazine zet dit voorjaar de schouders eronder en steekt de handen in de klei. Met extra veel DIY, ideeën voor uitstapjes en praktische tips om (een deel van) je leven te verbouwen. Dat mag best wat voeten in de aarde hebben, als het resultaat ernaar is! Bij het PUUR! magazine zit de roman ‘De kleur van de zon’van Ina van der Beek meegeseald als bookazine.

Energie van de Geest

Energie van de Geest - Philip Troost

In Energie van de Geest herijkt Philip Troost de kernwoorden van het christelijk geloof. We zijn verlost, maar echt vrij leven is een ander verhaal. We gaan voor onderlinge gemeenschap, maar je verbinden met elkaar, hoe doe je dat? Philip Troost laat zien hoe deze kloof tussen ideaal en werkelijkheid geen bron van frustratie hoeft te zijn maar een boeiend avontuur kan worden, vol beweging, groei en vitaliteit. Hiervoor hebben we de ogen te openen voor wat misschien wel het belangrijkste is van hoe Gods Geest werkt: energie. Troost ontdoet het woord energie van zijn oosters jasje en haalt het terug binnen het christelijke verhaal: energie is schepping van God. ‘Als de Heilige Geest ons in beweging wil zetten, dan is daar energie voor nodig.’
< Terug