< Terug

Pieter wil moeilijke Bijbelteksten niet negeren

De Bijbel is een verhaal over een vakantiereisje

– Pieter Siebesma

Jeffrey Schipper interviewde namens CIP auteur Pieter Siebesma over zijn nieuwe boek Struikelblokken – Bijbelstudies over lastige teksten.

“Veel christenen struikelen over moeilijke Bijbelteksten die ze niet begrijpen,” merkt docent Pieter Siebesma op. Hij spreekt dan ook over zogenaamde struikelteksten die hoofdbrekens en eindeloze discussies opleveren. Samen met Age Romkes behandelt hij in de nieuwe uitgave Struikelblokken – Bijbelstudies over lastige teksten een aantal lastig te begrijpen of moeilijk te verteren Bijbelteksten.

Struikelblokken - Pieter Siebesma

Op de cover van jullie boek is een trap te zien. Waarom?

“Op de voorkant van het boek maken we het visueel. De trap ziet er niet bepaald solide uit. De losse stenen kunnen zomaar struikelblokken worden. Maar als je even de tijd neemt en goed uitkijkt waar je je voeten neerzet, voert hij wel omhoog. Zo is het ook met Bijbellezen. Je stuit voortdurend op ingewikkelde teksten, maar wie volhardt wordt beloond en zal steeds dichter bij God komen.”

Ervaar jij de Bijbelteksten die je tegenkomt ook wel eens als een struikelblok?

“Jazeker,” antwoordt Pieter. “Ik vind het altijd mooi om er samen doorheen te worstelen. Met onze Bijbelkring zijn we nu met Ezechiël 2 en 3 bezig, waarin de roeping van Ezechiël wordt uitgelicht. In eerste instantie komen sommige teksten heel bizar op ons over. Maar als je je erin verdiept, kom je tot de ontdekking dat het hele waardevolle lessen met zich meebrengt. God maakt Ezechiël bijvoorbeeld duidelijk dat hij van Hem alleen moet getuigen wanneer Hij dat zegt. Dat kun je heel mooi toepassen op ons eigen leven. Niet in het wilde weg het Evangelie droppen, maar je daarin laten leiden door de Heilige Geest.”

Struikelblokken

Struikelblokken - Pieter Siebesma

Struikelblokken van Age Romkes en Pieter Siebesma (De Bijbel voor iedereen) is een bijbelstudieboek over lastige teksten uit de Bijbel. De Bijbel is niet altijd eenvoudig te begrijpen. Vooral de zogenaamde struikelteksten, de lastige bijbelgedeelten, kunnen hoofdbrekens en eindeloze discussies opleveren. Maar als je het goed aanpakt en je niet te snel uit het veld laat staan, kun je de boodschap van lastige teksten meestal wel achterhalen. Dit boek helpt daarbij. Acht teksten uit het Oude Testament worden in een uitgewerkte bijbelstudie uitgelegd. Daarna volgt telkens aanzet tot een zelfstudie over een vergelijkbare tekst uit het Nieuwe Testament. Al doende krijg je handvatten voor zinvolle en vruchtbare bijbelstudie van moeilijke teksten.

< Terug