< Terug

Recensie Hoe houdt je het geloof fris?

Vandaag delen we op theoblogie.nl een recensie van Nico de Waal, over het boek Hoe houdt je het geloof fris.

Recensie van Nico de Waal

Het duurde even voordat ik de dubbele bodem in het omslag ontdekte. Fris à kleuren van een ouderwets reinigingsmiddel… Voordat mijn echtgenote mij op dit spoor zette, dacht ik aan de Nederlandse vlag en begreep er niets van. De opzet is overigens wel erg doorgevoerd, door productdetails als inhoud en uitvoering. En de hamvraag is natuurlijk of jonge mensen van nu deze associatie herkennen. Je moet al behoorlijk wat jaren meegaan, wil je de vormgeving begrijpen.

De inhoud van het boek is spannend en mij aansprekend. Er zitten mijn inziens twee lijnen in dit boek: a. hoe verhouden zich persoonlijk geloof tot de studie en wetenschap theologie b. hoe blijft een theoloog bij de tijd en oorspronkelijk. Gelukkig mag de theologiestudent weer zijn geloof en geloofsvragen tot gelding brengen, of in ieder geval wordt het spanningsveld tussen wetenschappelijke kennis en geloofspraktijken beter onderkend. Mooi ook dat de docenten (de oudere gesprekspartner in deze opzet) dit ook vanuit hun eigen levenservaring helpen benoemen. De teksten waarop gereflecteerd worden zijn ook voor theologisch geïnteresseerden boeiend. Het gesprek is niet altijd even duidelijk aanwezig. Soms zijn het (te?) lange betogen. Genoten heb ik in ieder geval van het gesprek met Mark, Charlotte, Mart Jan en Tirza. Maar anderen zullen zich weer herkennen in de thema’s van Sujin, Sara en Rik.

Laat het boek vooral gelezen zijn met het oog op begrip, steun en waardering voor de jonge mensen die theoloog willen worden! Jammer dat er door corona nu even geen Jonge Theoloog des Vaderlands* is.

Nico de Waal

*) Des Vaderlands: zou het toch gaan om de Nederlandse vlag? Dat lijkt mij strijdig met de opzet.  

Vond u deze recensie van Nico de Waal over het boek Hoe houdt je het geloof fris? leuk om te lezen?

U kunt het boek Hoe houdt je het geloof fris? hier bestellen. 

 

< Terug