< Terug

Hoe of wanneer vindt de heelwording plaats?

Reintje Stomphorst is initiatiefnemer en vrijwilliger bij de stichting Getijdengemeenschap de Binnenkamer. De inspiratie uit het nieuwe boekje Vieren is bij haar de uitgave al vooruitgesneld. Ze herkent in de morgen -en avondgebeden de invloed ervan. In dit artikel kunt u haar bijdrage lezen.
 


Vanaf het begin is het mijn wens geweest dat ook de Binnenkamer in vieringen samen met en voor mensen die ziek zijn of met beperkingen leven gaat bidden. Daarom heb ik voor mijn bijdrage voor vanmiddag gekeken naar de “dienst van gebed om heelwording en heil’.
 

‘Bid en je zult ontvangen’

Om duidelijkheid te krijgen over hoe we de teksten moeten lezen wordt deze vooraf gegaan door een soort bijsluiter met noodzakelijke achtergrondinformatie en praktische aanwijzingen. Die bijsluiter maakt duidelijk dat deze diensten in een bredere context van gebrokenheid staan en dat het bij de heelwording niet om wonderen gaat of om gebedsgenezing.
Maar en ik citeer: ‘dat onze gebeden een aanvulling vormen op wat verder gebeurt om heelheid te bevorderen: geneeskunde en therapie en zoveel meer.’ Waar bestaat die aanvulling concreet uit? Wat betekent heelwording in het kader van ziekten?
Opnieuw een citaat: ‘we weten niet hoe of wanneer de heelwording plaatsvindt’.
 

Hoe en wanneer vindt heelwording plaats in het kader van ziekten?

Ik denk dat medische zorg het antwoord is op de vraag hoe heelwording plaatsvindt.
Onze medische zorg staat op een hoog peil. En er worden vandaag de dag meer mensen van meer ziekten genezen dan ooit te voren. Daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn.
 

De zorg voor de ziel

De aanvulling die een dienst van heelwording en heil brengt is zielzorg. Laten we daar vooral helder over zijn. Het gevaar dat zieke mensen lopen is dat ze wachten met leven tot ze gezond zijn. Dat ze al hun energie stoppen in het najagen van genezing. Maar wat baat het de mens zijn gezondheid te winnen en schade te lijden aan zijn ziel?
Die diensten van heelwording zijn belangrijke zielzorg door ziekte, beperking, pijn en lijden te erkennen dat de verzuchting dat we zo graag verlost zouden zijn van onze kwalen ruimte van krijgen.
God kent geen patiënten, dat is een menselijke categorie,
God kent ons, en heeft er weet van dat velen van ons door diepe dalen moeten gaan.
In het gebed, de zegen en de handoplegging ligt troost en bemoediging
– dat we meer mogen zijn dan hun ziekte.
– dat we niet aan de eenzaamheid zijn overgeleverd, maar opgenomen zijn in de gemeenschap van mensen en van God, de Ene, die alles in allen is.
– dat kan ons leren te aanvaarden dat -het is wat het is- maar dat dat niet het laatste woord heeft.
– dat heeft de Liefde.
Dat Gods hart, steeds gevuld met kostbare liefde, Ons in onze diepte bemint, onze gebrokenheid herstelt en ons in onze waarde bevestigd.
 

– Reintje Stomphorst

 


 

Vieren met teksten van de Wild Goose Resource Group 


 
Voor Vieren met de Iona Community van de Wild Goose Resource Group vertaalde Roel Bosch de vijftien meest recente orden van dienst, inclusief aanvullende teksten van de liturgie van de Iona Community. Hemelse teksten met beide voeten op de grond, krachtige gebeden met een vleug humor en relativering. Bijbelse taal met ankers in het alledaagse leven: dat is wat mensen aanspreekt in de liturgie van de Iona Community. Daarmee is deze uitgave een rijke bron aan liturgisch materiaal, met vieringen die in hun geheel of in gedeelten op veel plaatsen te gebruiken zijn.
 

Bestel het boek hier

 


N.a.v. Vieren met teksten van de Wild Goose Resource Group | Roel Bosch | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback

< Terug