< Terug

Test online voor religiestressers

Religiestress - Tom MikkersDiegenen die vinden dat religieuze opvattingen in het publieke domein niet thuis horen,  kunnen vanaf nu terecht op de site www.religiestress.nl. Binnen enkele minuten kunnen zij via 8 vragen erachter komen of ze een verlichte Boeddha of een genadeloze grootinquisiteur zijn. De website www.religiestress.nl draait helemaal om het woord religiestress en de betekenis ervan in het huidige maatschappelijke klimaat. Van Dale (die het nieuwe woord religiestress heeft genomineerd voor woord van het jaar 2012) definieert religiestress  als geheel van religieuze spanningen die kunnen optreden in een moderne, seculiere samenleving als die wordt geconfronteerd met traditionele godsdienstuitingen.
De website over religiestress is een initiatief van de theologen Frank Bosman, Tom Mikkers en mediawetenschapper Eric van den Berg. Zij sluiten met hun site aan bij het gegeven dat het seculiere geluid steeds vaker en steeds harder klinkt.  Religie moet en zal achter die voordeur. Terug in de kast. Behalve dan degenen die – het liefst zo ongenuanceerd mogelijk- met uiterst conservatieve standpunten komen. Die gooien we het liefst op prime time voor de leeuwen.  De makers van de site bepleiten een meer ontspannen opstelling waarin overtuigingen ook in het publieke domein tot hun recht kunnen komen.
De drie initiatiefnemers van de website hebben ook een religiestresspakket samengesteld bestaande uit onder meer de twee boeken die de beide theologen van het drietal dit jaar afzonderlijk van elkaar schreven over het belang van een minder krampachtige houding ten aanzien van godsdienst in het publieke domein. Tom Mikkers (tevens bedenker van het woord religiestress) schreef “Religiestress, hoe je te bevrijden van deze eigentijdse kwelgeest“.  Frank Bosman publiceerde “God houdt wel van een geintje, kleine theologie van de humor”. Bezoekers van de website maken kans om dit pakket te winnen.
Op dit moment is de vraag over de plaats van religie in de publieke ruimte weer actueel vanwege de dreigende bezuinigingen op de levensbeschouwelijke omroepen zoals de RKK, IKON of Joodse Omroep. Op de website www.religiestress.nl vindt de bezoeker een petitie om hiertegen bezwaar te maken.
KIJK HIER NAAR DE LANCERING VAN DE WEBSITE WWW.RELIGIESTRESS.NL bij PAUW EN WITTEMAN op 11 december 2012

< Terug