< Terug

Theo van den Heuvel ziet rijkdomskwaal in gebedsleven: "Mensen in sloppenwijken snappen het veel beter dan wij"

Theo van den Heuvel schreef in 2018 het boek ‘Bidden: leren van Jezus’, een bijzonder indrukwekkend boek over gebed met tal van bijzondere invalshoeken. In het boek gaat het vooral om het leren bidden van Jezus. CIP.nl sprak met hem over gebed, verhoring, stilte en andere onderwerpen en maakten er een driedelige serie van.

#1 Bidden, loont dat eigenlijk?

theo
Theo van den Heuvel

“Bidden loont”, zo schrijft Theo in zijn boek. Hij wijdde er zelfs een afzonderlijk hoofdstuk aan. “Ik wilde in het boek heel graag focussen op Jezus en Zijn gebedsleven. Daarin komt iets heel duidelijk naar voren dat wij eigenlijk allemaal weten, maar ook vaak vergeten: Jezus bidt altijd tot Zijn Vader. Dat is voor zijn leerlingen best wel revolutionair. Hij zegt tegen ze: ‘Zorg dat je een binnenkamer hebt en een stille plaats voor gebed. Ga daar bidden. De Vader in de hemel ziet je daar en Hij beloont je’. Ik ben er eens ingedoken wat dat nu precies betekent. Hoe beloont God mensen die bidden dan precies?”

#2 Hoe moeten we bidden?

Theo laat zijn gebedsleven niet vastleggen door één model: “Ik vergelijk gebed wel eens met mijn auto. Ik vergelijk mijn gebedsleven wel eens met mijn auto, een oude diesel. Die auto moet in de winter drie keer voorgloeien”, zegt Theo van den Heuvel, die uitlegt hoe hij zijn geloofsleven op eenzelfde manier laat voorgloeien.

#3 Over bidden met je hart en verschillende vormen van gebed.

Bidden kan soms een gewoonte worden, waardoor je eigenlijk een standaard verhaaltje aan het opzeggen bent. Dat is zo bij het ‘onze Vader’ maar net zo goed wanneer we een vrij gebed doen. Het is volgens Theo dan ook belangrijk om je hart bij het bidden betrokken te houden. “In het Oude Testament komt die waarschuwing regelmatig terug. ‘Jullie doen jullie religieuze ding, maar waar is je hart?’ Het is ook bij gebed om je hart erbij te houden. Weet je wat trouwens het verschil is tussen bidden en gewoon wat gedachten voor je uit vertellen? Dat is dat je God echt aanspreekt. Bidden begint met het aanspreken van God. Dat is ook zo mooi aan het ‘onze Vader’. Je bent er dan van bewust dat je met een Vader spreekt. We weten ook het adres waar ons gebed heengaat: de hemel. En we weten zelfs vanuit Openbaring hoe de hemel eruit ziet.”


Over Bidden

Bidden (Paperback)

Wat zei Jezus over bidden? Hoe gaf Hij zijn eigen gebedsleven vorm? Wanneer bad Hij en waar? En waarom is het zo belangrijk om zijn uitnodiging om te bidden van harte te omarmen? Aan de hand van de vier Evangeliën neemt Bidden van Theo van den Heuvel je mee in wat wij van Jezus zelf kunnen leren over bidden. Kenmerkend is dat Jezus geen stappenplan geeft, maar een uitnodiging doet om te komen, te kijken en te leren.

< Terug