< Terug

Thomas a Kempis: een eerste Nederlandse vertaling

Thomas a Kempis werd geboren in Kempen (ca. 1380 – 1471). Hij was een middeleeuwse augustijner kanunnik, kopiist, schrijver en mysticus. Thomas werd in 1413 tot priester gewijd en werd subprior van het Bergklooster op de Sint-Agnietenberg nabij Zwolle. Nu is één van zijn hoofdwerken voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Met een boekje in een hoekje

Het schijnt dat de uitdrukking “met een boekje in een hoekje” van Thomas afkomstig is. Het was in elk geval wel op hem van toepassing. Thomas a Kempis kopieerde namelijk de Bijbel zeker vier keer, waarvan één exemplaar in vijf delen bewaard is gebleven in Duitsland. Zelf schreef hij ook vele werken in het Latijn. Zijn bekendste en nog altijd beroemde werk is Over de navolging van Christus (De imitatione Christi). Het was na de Bijbel het meest verspreidde boek van de late middeleeuwen. Het boek behoort ook nu nog tot één van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld.
Nu heeft Frank de Roo één van Thomas’ andere hoofdwerken in het Nederlands vertaald. Het is een vierdelig boek voor novieten en komt uit circa 1437. In andere woorden: een boek voor aspirant-monniken. Het werk is dit jaar voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Prachtig en soms aforistisch

Recensent Rien van den Berg heeft het boek in het ND op 30 november 2018 gerecenseerd. Van de Berg geeft in de recensie aan dat Thomas prachtig en soms aforistisch schrijft. Het boekje bevat wijsheid en geeft een mooie inkijk in de religieuze ziel van Thomas a Kempis. Van den Berg geeft echter aan dat het boek de luikjes naar de wereld dicht doet.
Dan citeert Rien van den Berg enkele prachtige woorden van Thomas uit het boek Dialoog met novicen 1: De minachting van de wereld:

“Houd ervan onbekend te zijn, leer te sterven, betreur het verleden, versmaad het heden en mediteer over de toekomst.”

Lees de volledige recensie hier (achter paywall)

Dialoog met novicen 1: De minachting van de wereld

Dialoog met novicen.9789043530835

Deel 1: De minachting van de wereld
Dialoog met novicen is een theologisch werk waarin de roeping tot monnik wordt beschreven. Voor Thomas a Kempis liep de veiligste weg naar God via het klooster. In ‘Dialoog met novicen’ staat het beslissende keuzemoment voor het klooster centraal. Na ‘De navolging van Christus’ kan de ‘Dialoog met novicen’ Thomas’ belangrijkste werk worden genoemd. Het is een basiswerk voor de geschiedenis van de Moderne Devotie. Een inspirerend boek voor mensen die graag kloosters bezoeken en voor wie het leven van monniken tot de verbeelding spreekt. Vertaler Frank de Roo kiest op grond van oude handschriften voor de schrijfwijze ‘Thomas Kempis’. 
    
Bestel het boek hier

N.a.v. Dialoog met novicen 1: De minachting van de wereld | Thomas Kempis | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als hardcover | Als e-book

< Terug