< Terug

Tips tegen eenzaamheid

Het Nederlands Dagblad schreef een recensie over het boek Eenzaam van Nels Fahner, hieronder de eerste alinea. Wil je meer lezen, kijk dan op het Nederlands dagblad.

Mensen zijn banger voor eenzaamheid dan vroeger, maar wat is er tegen te doen? Het boek Eenzaam van Nels Fahner probeert antwoord te geven op deze vraag.

Wie zich structureel alleen voelt en daardoor negatief wordt, moet hulp zoeken. Aanhoudende eenzaamheid werkt verlammend en geeft het gevoel dat je wegzakt in een moeras waaruit je jezelf niet meer kunt bevrijden.
Dat er een weg terug is, bewees het televisieprogramma Nooit meer alleen uit 2015 van omroep MAX. Het lukte de vijf eenzame mensen weer meer glans aan hun leven te geven door zelf in actie te komen en onder de mensen te komen. Fahner besteedt er in zijn boek uitgebreid aandacht aan.

Tips voor als je je eenzaam voelt:

– Eenzaamheid kan bij een levensfase horen, een dal waar je doorheen moet. Die gedachte kan troosten
– Als je eenzaam bent, kun je snel in klagen vervallen. Besef dat, dat mensen afschrikt om af te spreken.
– Vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt.
– Wees niet bang om iets nieuws te proberen
– Als christen mag je weten dat je geliefd en gezien bent door God.

Tips voor omstanders:

– Leer luisteren naar de ander.
– Wees vriendelijk naar de mensen die je dagelijks tegenkomt. Misschien ben jij die dag hun enige contact.
– Zie je iemand een tijdje niet? Bel eens aan of op.
– Er is geen standaardoplossing voor eenzaamheid. Kijk waar behoefde aan is.
– Besef dat je iemands eenzaamheid niet kan oplossen.

Eenzaam

Eenzaam van Nels Fahner brengt het grote maatschappelijke probleem van eenzaamheid voor het voetlicht. Het doet verslag van een boeiende en schrijnende zoektocht naar de oorzaken en gevolgen, maar inspireert ook om te zoeken naar oplossingen. Voor dit boek interviewde de auteur ervaringsdeskundigen, filosofen, psychologen, beleidsmakers en mensen uit de praktijk, onder wie wetenschapper Anja Michielse, filosoof Ad Verbrugge en leken-benedictijn Wil Derkse.

 

 

Vergelijkbaar met Eenzaam

Eenzaamheid - Manfried Spitzer

De insteek van het boek Eenzaamheid van Manfried Spitzer is een wetenschappelijke insteek. In het boek staan veel onderzoeken en cijfers. Volgens neuroloog Spitzer neemt het gevoel van eenzaamheid toe door kleinere huishoudens, de verminderde waarde van de gemeenschap en de egocentrische opvoeding.

< Terug