< Terug

Van Advent naar Kerst – Zondag IV van Advent

Een koninklijk Mens
Lezen: Matteüs 2
Nog een paar dagen en dan is het Kerst. In Nederland geven we elkaar cadeautjes met Sinterklaas, maar in bijvoorbeeld Amerika gebeurt dat met Kerst. Toch zien we het meer en meer in Nederland: de cadeautjes bij de kerstboom.
Ruim tweeduizend jaar geleden bracht een aantal magiërs of astrologen ook cadeautjes mee om die neer te leggen. Niet in een paleis, maar in een stal. Ze hadden een speciale ster gezien, die duidde op het feit dat er een toekomstige koning was geboren. Dus ze namen speciale cadeaus mee: goud, omdat dat bij een koning past; mirre, wat in dit geval ongepast lijkt, want mirre wordt gebruikt voor het balsemen van de doden. Of toch niet? En tot slot wierook, wat door (hoge)priesters wordt gebruikt bij de eredienst.
Als christenen hebben we zo onze mening over wat gepast is en wat ongepast. En cadeautjes met kerst hoort niet, vinden sommigen van ons, want de oorsprong is heidens. Dat is het ook. Het wordt wellicht minder belangrijk als we kijken naar de strekking van dit verhaal. De ironie is namelijk dat de heidenen in dit verhaal het beter hebben begrepen dan menig volgeling van Jezus.
Dat #God mens werd, hoort niet. Dat Hij werd geboren in een stal, hoort ook niet. ‘Hoe het hoort’ is bij God soms heel anders.
Gebedspunt: Bid voor mensen om je heen die wellicht dingen doen ‘die niet horen’. Vraag God of je hen mag zien met zijn ogen.

< Terug