< Terug

Vier fasen van aanvaarding in het leven met een beperking

Een beperking, van welke aard ook, maakt van je dagelijks leven een parcours met hindernissen. Dit parcours afleggen vereist niet alleen hulpstukken. Het is ook een spirituele tocht, een mogelijkheid om een eigen spiritualiteit te ontwikkelen.
Leren leven met een beperking gaat niet van de ene op de andere dag. Er is tijd voor nodig. Elke fase vraagt om geduld, vasthoudendheid en liefst veel humor. Rolmodellen effenen een pad waar je dacht nooit te kunnen lopen.

Christiane Berkvens schreef hierover het boekje Een witte stok met gps. Spiritualiteit van de beperking. In dit interview schetst ze vier fasen in het aanvaarden van een leven met een beperking.

Zie ook het interview ‘Christiane Berkvens over het leven met een handicap’.

Een witte stok met gps

Een witte stok met gps - Christiane Berkvens-Stevelinck

Een beperking, van welke aard ook, maakt van je dagelijks leven een parcours met hindernissen. Dit parcours afleggen vereist niet alleen hulpstukken. Het is ook een spirituele tocht, ja zelfs een mogelijkheid om een eigen spiritualiteit te ontwikkelen. Leren leven met een beperking gaat niet van de ene op de andere dag. Er is tijd voor nodig. Elke fase vraagt om geduld, vasthoudendheid en liefst veel humor. Rolmodellen effenen een pad waar je dacht nooit te kunnen lopen. ‘Het is wat het is’, zeggen wijze mensen. Ongetwijfeld, maar dan begint het pas! De speelsterkte van een golfspeler heet ‘handicap’. Welke speelsterkte kunnen mensen met een handicap bereiken?

< Terug