< Terug

Vier tips tegen afleiding tijdens het bidden

Bij het bidden kunnen zich verschillende moeilijkheden voordoen. Zo kan het zijn dat u last hebt van afleiding tijdens het bidden. Hierdoor kunt u sneller afhaken. Ook voor het bidden geldt: een goed begin is het halve werk. Eén van de problemen waardoor men snel is afgeleid tijdens het bidden is het hebben van overactieve zintuigen. Ter voorbereiding van het bidden kan het goed zijn die overactieve zintuigen te leren ontspannen. Dit ontspannen kan in vier stappen. 

1. Relax

Het begin: neem een gemakkelijke houding aan en doe even helemaal niks. Probeer te voelen of en waar er spanning in uw lichaam zit. Er zijn verschillende houdingen om te bidden. De Bijbel noemt knielen, met opgeheven handen, languit liggen en zelfs dansen. Belangrijk is dat u een methode gebruikt die goed voor u voelt.

2. Adem

Haal diep en langzaam adem. Vaak zorgen stress en spanning voor een onregelmatige ademhaling. Goed ademhalen zorgt voor meer zuurstof in uw brein en zo kunt u beter en helderder nadenken en uw aandacht bij het bidden houden.

3. Spreek

Als u eenmaal zit en rustig ademhaalt, kan het soms helpen om een woord of een zin een paar keer te herhalen als vorm van gebed. U kunt bij voorbeeld zeggen: “Onze vader in de hemel” of, zoals woestijnheiligen uit de vijfde eeuw veel baden: “Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.” Zo zijn er nog meer zinnetjes en woordgroepen die gebruikt kunnen worden voor het begin van het bidden.

4. Herhaal

Als u toch nog last hebt van afleiding tijdens het bidden, neem dat uzelf dan niet kwalijk. Het kan helpen om weer terug te gaan naar het begin, het proces van relaxen en ademen. Herhaal de gebedszin die u gekozen hebt en wacht tot u weer tot rust gekomen bent.

En dan:

Bidden maar!
 
Meer tips nodig voor een goed gebed? Of benieuwd naar wat Pete Greig nog meer vertelt over de voorbereiding, de inhoud, de vormgeving en het volhouden van het gebed? Lees zijn boek Hoe moet je bidden?

Over het boek Hoe moet je bidden?

hoe moet je bidden pete greigHoe moet je bidden? van Pete Greig is een inspirerende en praktische gids voor het gebed. Iedereen bidt, maar niemand vindt het makkelijk. We kunnen er allemaal wel een beetje hulp bij gebruiken. Al is het alleen maar om ons gebedsleven op te frissen. Met die insteek heeft Pete Greig een boek geschreven waarin alle elementen van het gebed aan de orde komen. Daarnaast hebben bekende bidders uit verschillende tradities een plek en stipt de auteur alle vormen van gebed aan. Een zeer inspirerende en aansprekende gids voor iedereen die al jaren bidt, maar ook voor degenen die wel willen bidden, maar niet weten hoe te beginnen.
button
 

< Terug