< Terug

Vier vragen aan Marleen Anthonissen

‘In haar boek Dagboek uit Jeruzalem schrijft Marleen Anthonissen over het dagelijks leven in het heilige land, waar zij een aantal jaar gewoond en gewerkt heeft met haar man Ilja en kinderen Marieke en Niels. Zij werkten aan twee kanten van de muur: Marleen in Jeruzalem, Ilja in Bethlehem. Hun uitgangspunt was dat ze geen partij wilden kiezen in het Joods-Palestijnse conflict, maar dat ze er wilden zijn voor Israeli’s en Palestijnen, voor Joden en christenen, en alle anderen. Ze wilden het verhaal van beide kanten vertellen, en deden dat ook wanneer zij over hun leven en werk spraken in Nederland.’

Zo sprak Hanneke Schaap-Jonker, psycholoog en theoloog, tijdens de boekpresentatie van Dagboek uit Jeruzalem, het boek van Marleen Anthonissen. Die bijdrage aan de avond op 13 september kunt u hier lezen. Vandaag geven wij Anthonissen zelf het woord, aan de hand van vier vragen.

  • 1. Wat was voor u de aanleiding om uw boek te schrijven?

Mijn man en ik zijn in maart 2014 namens de Protestantse Kerk uitgezonden naar Israël/Palestina. We schreven maandelijks een weblog op de site van Kerk in Actie. Onze volgers vonden dat zo boeiend, dat we regelmatig te horen kregen of we er geen boek van konden maken. In 2018, pas na het overlijden van mijn man, is daar groen licht voor gegeven en heb ik op advies van het Boekencentrum de blogs omgewerkt tot een dagboek.

  • 2. Wat is uw meest aangrijpende / mooiste / indrukwekkende moment tijdens uw verblijf in Israël?

Ik weet zo gauw niet een moment te noemen, maar ik voel nog de blijdschap die ik had als ik door de straten van Jeruzalem wandelde van het ene gesprek naar het andere. Wat een voorrecht om zoveel verschillende soorten mensen te leren kennen en van hen te houden in zo’n ontzettend ingewikkelde context.

  • 3. Aan de slag gaan met Joden, Palestijnen en Nederlanders. Hoe bent u erin geslaagd deze groepen recht te doen?

Ieder mens behoort niet alleen tot een grote groep, maar heeft ook zijn eigen specifieke context, zijn eigen levensverhaal met menselijke pijn en hoop. We wilden in navolging van Jezus er voor ieder mens zijn die op ons pad kwam, hen uitluisteren en waar mogelijk de verbinding met God in hun leven versterken in gesprek en gebed. In Israël/Palestina hoor je veel verhalen van moeiten en verdriet, en het is verleidelijk een kant te kiezen. Maar juist als je zelf geworteld en gegrond bent in Christus, mag je alle kanten opkijken en meervoudig verbonden zijn met iedereen.

Wat wilt u met uw boek bereiken?

  • 4. Dat Nederlanders een beter begrip krijgen van de verschillende mensen die in het Heilige Land wonen, niet zo snel oordelen maar juist de ander uitvragen en daarna ook veel meer voor hen gaan bidden. Dat is mijn verlangen.

Over Dagboek uit Jeruzalem

dagboek uit jeruzalem

In Dagboek uit Jeruzalem vertelt Marleen Anthonissen veertig verhalen over haar leven – en het leven van alledag – in de Heilige Stad. Sinds 2014 woont en werkt Marleen in Jeruzalem. Ze is daar pastoraal werker bij de Lutherse Redeemer Church voor de Nederlandse gemeenschap in en rond Jeruzalem en geeft voorlichting aan Nederlandse bezoekers. Ingrijpend was het onverwachte overlijden van haar echtgenoot Ilja in 2017. Marleen Anthonissen-van der Louw werd in 2014 met haar gezin door Kerk in Actie uitgezonden naar Israël. Eerder werkte ze al in Pakistan, Oezbekistan en Kazachstan.

< Terug