< Terug

Volgens Gert-Jan Segers zijn we soms te calvinistisch: "Je moet soms ook genadig zijn voor jezelf"

CIP is een platform dat christelijk is ingesteld. Het biedt nieuws, video’s, interviews en achtergronden op christelijk gebied.
Lees hier het interview met Gert-Jan Segers, auteur van
Waarom doe ik dit in vredesnaam.

“Het stemt me hoopvol dat ik veel mensen zie opstaan. Mensen blijven niet zitten, maar doen met de samenleving mee”, vertelt Gert-Jan Segers. “Dat is wat mij betreft het leidmotief in mijn politieke werk: dat ik graag met God midden in de wereld wil staan. Dat is het hart van de missie van de ChristenUnie. Wij zijn mensen die Jezus willen volgen, maar ook midden in de samenleving willen staan. Dan kan je wethouder zijn, commissaris van de koning of in een moestuin werken. Ik vind dat prachtig om te zien!”

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, was zaterdag met een delegatie van de partij in havenstad Rotterdam. In de Voedseltuin hoort hij alles over de duurzaam geteelde seizoensgroenten die aan de Voedselbank Rotterdam worden aangeboden. Zelf steekt hij ook de handen uit de mouwen.

Het is op die zaterdag, in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart, dat we hem spreken. Segers, auteur van het nieuwe boek ‘Waarom doe ik dit in vredesnaam?’, draait op dat moment met veel lokale campagnes mee. “Het is mooi om te zien dat in alle provincies christenen opstaan en zeggen: ‘Ik wil iets doen. Ik wil op een praktische manier mijn naaste dienen. Ik wil Gods liefde doorgeven aan mijn provincie, aan mijn stad en aan mijn dorp’.”

Het christelijke geluid
In een campagnespotje zegt de politicus (49) dat de verkiezingstijd steeds meer weg heeft van een grote sportwedstrijd. “Alles lijkt te draaien om punten scoren, ten koste van anderen”, zo zegt hij. Maar volgens hem en zijn partij draaien de verkiezingen om iets heel anders. “Niet om eigen belang, maar juist om anderen, om idealen. Om rechtvaardigheid en om barmhartig kunnen zijn.”

En dan gaat het niet om makkelijk scoren, het gaat niet om winnen en verliezen. Met alles dat Segers samen met zijn partij doet, gaat het om de mens. “Het gaat om mensen”, zegt de vader van drie dochters. “Als we praten over het kinderpardon, dan hebben we het over mensen. Het gaat om hun toekomst in Nederland of in Armenië of in Congo. Dat is ook beklemmend, je hebt zo’n verantwoordelijkheid”, geeft hij toe.

‘Wij zijn mensen die Jezus willen volgen, maar ook midden in de samenleving willen staan’

“De besluiten kunnen ingrijpend zijn voor de levens van mensen. Daarom doe ik alles wat ik kan met mijn beste weten. Daarna moet ik het loslaten en God vragen het te zegenen. God kan onze inspanningen gebruiken om een zegen te zijn.”

Waarom doe ik dit in vredesnaam?

Waarom doe ik dit in vredesnaam? - Gert-Jan Segers

Waarom doe ik dit in vredesnaam? van ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers is een bundel gedachten en overwegingen over zijn politieke werk, zijn geloofsleven en het nieuws van de dag.   Hij snijdt diverse thema’s aan: zijn held Dietrich Bonhoeffer, zijn dochters, Pasen, slavernij, de zorg voor de Schepping, pacifisme en – natuurlijk – de Haagse politiek. Segers is een begenadigd schrijver en staat bekend om zijn open en authentieke geluid en zijn kwetsbare opstelling. Dit boek, dat zijn beste columns uit het Nederlands Dagblad bevat, geeft een kleurrijk beeld van de mens achter de volksvertegenwoordiger en van zijn idealen, gevormd door geloof, hoop en vertrouwen. 

< Terug