< Terug

Wat leest de dominee deze zomer? (3)

Zomer! Even geen vergaderingen, een paar weken niet preken. Tijd om bij te komen en om te lezen.
PreekWijzer vroeg een drietal predikanten: Wat leest de dominee deze zomer? Welke boeken gaan er mee in de vakantiekoffer?
Deze week het antwoord van Paulien Couvée, predikant van de Hoeksteengemeente in Middelburg.

 

cover-Rose-Steenbeek

Wie reken je tot je naaste familie? Bij wie of waar is je thuis? Hoe schenkt geloof draagkracht en vertrouwen?
Dit soort vragen naar de context van het geleefde leven klinken door in het nieuwste boek van Rosita Steenbeek: Rose, Een familie in oorlogstijd.
Het begint bij de tekst die leidraad is voor het boek, Ruth 1: 16: “Uw volk is mijn volk, uw God is mijn God”. Het is het credo waarin twee geloofstradities elkaar kunnen vinden. Steenbeek schrijft een prachtig verhaal dat je meeneemt in een familiegeschiedenis en de wereldgeschiedenis.

Het nieuwste boek van Erik Borgman: Waar blijft de kerk? gaat mee op mijn zomervakantie. Het gaat Borgman  om ‘opbouw in tijden van afbraak’. In de gemeente waarblijftdekerkMiddelburg zitten we in een tijd van transitie. We denken over samengaan als één Protestantse gemeente Middelburg. Intrigerend bij Borgman vind ik dat hij niet spreekt over de kerk vanuit de blik van de manager, de aantallen, verwachtingen van kerkbezoekers en de fte’s, maar vanuit de vraag: wie en wat is God en wat betekent het om in hem te geloven? De juiste focus ligt dan niet bij de plannen die wij zelf bedenken om uit het slop te geraken, maar bij het ontdekken welke plannen God met ons heeft.

Opmaak 1Om een zelfde reden gaat Zalig de zachtmoedigen mee, van Stanley Hauerwas en Jean Vanier. In de boekhandel, toen ik het inkeek, deed het mij denken aan Henri Nouwen, zijn werk in de l’Arche-gemeenschap ‘Daybreak’ en de spiritualiteit die hem dat werk bracht. Vanier en Hauerwas zijn er van overtuigd dat de kerk niet zonder de zwakste en de minst aanzienlijke mensen kan. Sterker nog, zij zien deze mensen als een begin van een boek over ecclesiologie.  Dat raakt mij, nu ik in de krant lees over de zwangerschapstest die aangeboden wordt om zwangeren te testen op kinderen met het Syndroom van Down.

Elk jaar, voor de zomer, schaf ik het nieuwste boek van de Frieda Klein-reeks aan van Nicci French. Dat is een jaarlijks zomer-doorgeefboek, een guilty pleasure die ik deel met onze dochters. Dit jaar is het: Als het zaterdag wordtcover-French

Het boek Leven tussen goed & kwaad van Simon Dingemanse is eigenlijk een beetje werken. Dingemanse denkt in dit boek na over vragen rond God, lijden en het goede leven. Laat in dit boek menselijke ervaringen, maar ook Bijbel en christelijk geloof meespreken. Kijken of het geschikt is om er wat avonden in het kader van Vorming en toerusting aan te besteden.

cover-dingemanseEn verder ontspan ik deze zomer bij: kookboeken, en nóg meer kookboeken…

 

< Terug