< Terug

Zeven organisaties (waaronder PreekWijzer) werken samen aan de Nederlandse variant van 'Festival of preaching'

Dinsdag 17 september is de binnenstad van Amersfoort het decor van het eerste ‘Nederlandse Preekfestival’, een dag vol inspiratie en ideeën, studie en bezinning voor voorgangers en theologiestudenten. Het programma biedt een brede waaier aan lezingen en workshops over allerlei aspecten van het predikantschap: de spiritualiteit van de predikant, ambacht en inspiratie, het wordingsproces van de preek, de verhouding tussen preek en cultuur, het belang van taal en retorica, de performance van de preek, preek en feedback en nog veel meer.

Het festival wil predikanten een hart onder de riem steken en hen aansporen om zich met enthousiasme en overgave te wijden aan het preekwerk.

Het festival richt zich primair op predikanten/voorgangers, theologen en theologiestudenten uit alle protestantse denominaties in ons land. Ook theologisch geïnteresseerde leken zijn welkom.

Het Preekfestival begint met een plenaire bijeenkomst in de St. Joriskerk in Amersfoort. Daarna vindt de eerste ronde workshops plaats, in de kerken en kapellen in de Amersfoortse binnenstad, op loopafstand van elkaar. Na de lunch zijn er ’s middags drie rondes met workshops. Om 19.30 uur wordt de dag afgesloten met een plenair avondprogramma in de St. Joriskerk. O.a. het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken verleent muzikale medewerking.

Een brede kring medewerkers verzorgt workshops en lezingen, onder anderen: Arjan Plaisier, Gert-Jan Roest, Jos Douma, Wessel ten Boom, Ciska Stark, Wim van Vlastuin, Kees Bregman, Piet de Jong, Maarten Kater, Theo Pleizier, Eleonora Hof, Werner Pieterse, Hanna Rijken, Corine Nagel, Ron van der Spoel, Paul Visser, Kees van Ekris, Rieke Mes, Sietse Visser, Elsbeth Gruteke, Samuel Ekpo, Anne Gidion en Peter den Admirant.

Preekfestival

Dinsdag 17 september 2019, 10.30 – 21.30 uur, Amersfoort

Kosten

Een all-in ticket voor de hele dag kost € 35. Dat is inclusief twee tegoedbonnen voor koffie/thee. Studenten theologie (WO/HBO) hebben gratis toegang, maar dienen zich wel aan te melden.

Organisatie

Dr. William den Boer, Theologische Universiteit Kampen
Dr. Kees van Ekris, Koos van Noppen Areopagus/IZB
Prof. dr. Maarten Kater, Theologische Universiteit Apeldoorn
Dr. Ciska Stark, Prot. Theologische Universiteit, Amsterdam
Dr. Theo Pleizier, Prot. Theologische Universiteit, Groningen
Nelleke Plomp, Protestantse Kerk in Nederland
Esther van der Panne, Preekwijzer.nl/KokBoekencentrum
Ds. Sjaak Verwijs, Bond voor Nederlandse Predikanten

Preekwijzer

Een van de initiatiefnemers van het Preekfestivial is PreekWijzer. PreekWijzer is een online community voor preekvoorbereiding en biedt toegang tot een groot aantal preekschetsen (o.a. uit Postille), bijbels-theologische artikelen, materiaal voor kindermomenten, boeken en artikelen over homiletiek. PreekWijzer wordt wekelijks aangevuld met nieuw materiaal. Het is een ideaal platform voor wie zich regelmatig moet voorbereiden op een preek of voordracht.

Preekwijzer is in 2021 opgegaan in Theologie.nl.

< Terug