< Terug

Leestips: het (bijna) beste theologische boek van 2015

Tijdens de Nacht van de Theologie, op 25 juni, wordt de Theologie Publicatieprijs uitgereikt, voor het beste theologische boek van 2015. Alleen oorspronkelijk Nederlandstalige publicaties dingen mee, en de genomineerde boeken moeten een breder publiek aanspreken en bereiken dan ‘vaktheologen’.

De vijf genomineerden zijn:

Waar blijft de kerk ?

Erik Borgman met Waar blijft de kerk. Gedachten over opbouw in tijden van afbraak.
Motto én opmerkelijk: ‘Laat ik het ten slotte ook maar toegeven: ten diepste is dit boek een liefdesverklaring. Het is lastig om dit te zeggen, want er is op dit moment weinig in de rooms-katholieke kerk om verliefd op te worden. Maar juist dat verwijst ons terug naar de liefde, een liefde die weet dat wat er ook gebeurt, wij niet kunnen en mogen ophouden kerk te zijn. Want de kerk, zegt de apostel Paulus, bewaakt een geheim: En het luidt: ‘Christus, de hoop op de heerlijkheid, is in u’ (Kolossenzen 1,27). Christus, de hoop op de heerlijkheid, is in ons! Daar blijft de kerk. Daar moet zij opgewekt en van daaruit moet zij verzameld worden.’

 

 

Vreemdelingen en priestersStefan Paas met Vreemdelingen en priesters. Christelijke missie in een postchristelijke omgeving.
Motto: ‘De kerk is klein, en dat is helemaal niet erg.’
Opmerkelijk: hier wordt op doorgestudeerd, over doorgepraat – niet alleen in protestantse en reformatorische kring – ook met de dringende vraag: hoe breng je dit in praktijk?

 

 

 

WoestijnvadersMattias Rouw met Woestijnvaders. Inspiratie voor nu.
Motto: Die vroegchristelijke monniken bieden inzichten die niet droog of stoffig zijn, maar juist verrassend actueel.
Opmerkelijk: bij dit boek hoort ook een serie speciaalbieren.

 

 

 

Anders levenThomas Quartier met Anders leven. Over huidige monastieke spiritualiteit.
Motto: ‘Het kloosterleven leert je geen trucjes, maar is juist een oefening om je eigen eindigheid steeds weer te verbinden met de eeuwigheid.’
Opmerkelijk: is een ontregelend boek genoemd. ‘niet de bevestiging van wat we in onze huidige samenleving toch al doen schept openheid, maar juist de andersheid’.

 

 

 

Het geheime logboek van topnerd TychoCorien Oranje en Cees Dekker met: Het geheime logboek van topnerd Tycho.
Motto: Geloof in God en de evolutietheorie kunnen uitstekend samen gaan.
Opmerkelijk: een kinderboek.

< Terug