Menu

De beste filosofieboeken van het afgelopen jaar

Redactie Theologie.nl

Elk jaar wordt de Socratesbeker uitgereikt aan de auteur van het meest oorspronkelijke, prikkelende en urgente Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. Ook in 2019 zal de Socratesbeker uitgereikt worden. In dit artikel op Theoblogie kunt u de longlist met de kandidaten vinden.
In 2018 won Kees Vuyk de Socratesbeker met zijn boek Oude en Nieuwe ongelijkheid. Het boek zou naar de mening van de jury de meeste discussie opwekken en een belangwekkende bijdrage leveren aan de oplossing van één van de grote vraagstukken van deze tijd: wanneer participatie in de moderne samenleving vraagt om een opleidingsniveau waaraan niet iedereen kan voldoen, hoe kun je dan toch zorgen dat recht gedaan wordt aan de vrijheid en gelijkheid van allen?
 

2019

Dit jaar bestaat de jury uit Paul Cobben (emeritus-hoogleraar), Lianne Tijhaar (redacteur Filosofie Magazine), Mariska Jansen (publicist en journalist), Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden) en Marnix Verplancke (journalist De Morgen en Knack). Deze jury selecteerde uit de 95 ingezonden boeken, 20 titels voor de longlist.
Tussen het historische hoge aantal inzendingen zijn dit jaar veel boeken opvallend urgent van karakter. Thema’s betreffen de toekomst van de democratie, het veranderende hedendaagse mensbeeld en kloven in de samenleving. Daarnaast is er veel aandacht voor het euthanasie vraagstuk en de rol van religie en christelijke wortels in onze maatschappij.
In februari 2019 worden de vijf shortlist kandidaten bekend gemaakt en begin april 2019 wordt de Socratesbeker aan de winnaar uitgereikt.
 

Willen sterven – Paul van Tongeren

Willen sterven - Paul van Tongeren
 
 
Één van de genomineerde titels is een titel uit ons fonds: Willen sterven van Paul van Tongeren. Het is een interessant boek over de autonomie en het voltooide leven. Paul van Tongeren zet in dit essay de filosofie in voor een verheldering van de problemen die schuilgaan achter de vanzelfsprekendheden van de eigen tijd.
 

Bestel het boek hier.

 

 

De longlist:

 

Klik hier voor meer informatie over de auteurs en de boeken in de longlist.

 


N.a.v. Willen sterven | Paul van Tongeren | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book

De beste filosofieboeken van het afgelopen jaar

Elk jaar wordt de Socratesbeker uitgereikt aan de auteur van het meest oorspronkelijke, prikkelende en urgente Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. In dit artikel kunt u de longlist van kandidaten voor de Socratesbeker 2019 vinden.

Nieuwe boeken