Menu

None

Cursief

Weer van start

Mw. drs. G. Kramer-Hasselaar is bezoekmedewerkster in de kerk en psychologe. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad.

Wat een vreemde maanden waren dat de afgelopen tijd. Begin maart hielden we nog een huiskamerbijeenkomst in de wijk, een volgende in de week erna kwam te vervallen. Afgesproken bezoekjes moesten worden afgezegd. We konden opeens niet meer naar de kerk… Fijn, dat verschillende activiteiten inmiddels weer zijn opgestart. Ook in de wijk maken we weer plannen voor kleinschalige ontmoetingsbijeenkomsten.

De coronacrisis heeft veel met mensen gedaan. En nog steeds werkt het door. Hoe zal het verder gaan? Neemt in het najaar de ziekte opnieuw toe? Wanneer is er een vaccin? Wanneer wordt alles weer echt normaal?

Hoewel ik een paar maanden nauwelijks op huisbezoek kon, heb ik ook in die tijd veel wijkgenoten gesproken. Vooral telefonisch, maar ook gewoon buiten op straat. Regelmatig ging ik een eindje wandelen in de buurt en onderweg kwam ik verschillende mensen tegen. Ook aan het wandelen, of aan het werk in de tuin. Het was fijn om zo even contact te hebben met elkaar. Hoe gaat het met jou en met je gezin/familie? Lukt het met werk, kinderen thuis, boodschappen…? Volg jij de kerkdiensten ook online? Ik vond het wel een bijzondere ervaring om een tijdje ‘straatpastoraat’ te doen. Toch ga ik nu weer liever echt op bezoek. Ik vraag wel eerst of mensen dat fijn vinden en zien zitten. En uiteraard houden we voldoende afstand. In de zomer heb ik veel ‘tuinbezoekjes’ gebracht. Inmiddels vinden veel mensen het fijn als ik ook weer binnen op bezoek kom.

Vanmiddag ga ik naar Klaas (86 jaar). ‘Fijn dat je er bent!’, begroet hij me. Speciaal voor de gelegenheid heeft hij cake gekocht. Klaas vertelt dat hij zich erg eenzaam heeft gevoeld in de afgelopen maanden. ‘De dagen waren saai en stil. Ik werd er somber van.’ Klaas heeft de kerkdiensten erg gemist. ‘Luisteren en kijken via internet is toch anders, zeker als je alleen bent.’ Nu alles stap voor stap op gang komt, probeert Klaas zijn vertrouwde activiteiten weer zoveel mogelijk op te pakken. Zijn schoondochter vindt dat geen goed idee. Ze is uiterst bezorgd dat Klaas ergens corona oploopt. ‘Ik blijf natuurlijk voorzichtig,’ zegt Klaas, ‘maar ik wil wel weer de deur uit. Als ik onverhoopt het virus krijg, dan is dat maar zo. Geen contact met anderen hebben vind ik erger.’

Gerry Kramer-Hasselaar

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden