Menu

None

De situatie op Lesbos in verbinding met het boek van René Reuver, Van migrant tot naaste.

Afgelopen week is de verwoestende brand in Moria op het Griekse eiland Lesbos veel in het nieuws geweest. Volgens de Protestantse Kerk is er sprake van een humanitaire ramp, met teleurstellend weinig hulp. Een vluchtelingenkamp waar 12.000 mensen in barre omstandigheden verbleven, terwijl er slechts voor minder dan 3000 plaats was. Slapen op karton, verstopte riolen, geweld, geen hoop meer op een betere toekomst. En toen de brand, die het weinige wat men nog had verwoestte.

Hierboven heb ik de situatie geschetst van mensen bij wie we geen gezicht kennen. Van een eiland waar we nooit geweest zijn. Van een situatie die we ons niet kunnen indenken. En dat maakt dat we soms de schouders ophalen. Hoe afschrikwekkend de krantenberichten ook zijn. Hoe pijnlijk de woorden die we lezen ook zijn, soms blijven ze leeg. Het zegt ons niets. Het is een ver-van-mijn-bed-show. Pijnlijk om toe te geven, maar wel waar. Wanneer we onszelf hierop betrappen, hoe kunnen we deze gedachte dan omschakelen, om toch ons christelijk medeleven en naastenliefde in te zetten? Hoe kunnen we de woorden die we lezen betekenis geven?

René Reuver schreef in 2018 een boek, getiteld Van migrant tot naaste. Een boek dat nog steeds erg actueel is. Reuver wil een tegengeluid geven aan het wij-zijdenken en links-rechtspolitiek, en vanuit een geloofsperspectief kijken naar de individuele verhalen van mensen die om heel verschillende redenen huis en haard verlaten hebben. Want te midden van het migratiedebat, lijkt soms vergeten te worden dat de mensen om wie dit gaat ook een stem hebben. Ook een verhaal hebben.

Hoe vormen wij met elkaar een open en gastvrije ruimte waar vreemdelingen hun anders-zijn afleggen en medemens van elkaar worden? In de woorden van Jezus: hoe worden bewoners naasten van elkaar?

In het boek Van migrant tot naaste geeft René Reuver door middel van interviews zes verhalen van mensen met een migratieachtergrond een gezicht. De persoonlijke verhalen kunnen ons helpen te begrijpen, in plaats van te oordelen. Om een gezicht achter een nieuwsbericht te zien. Om op die manier medemens van elkaar te worden. Naasten.

Leesfragment

Lees hier onder het interview met Karim, in 2015 vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Uit het boek Van migrant tot naaste van René Reuver.

Gerelateerde titels

 

Wellicht ook interessant

Bloem als teken van heiligheid
Bloem als teken van heiligheid
None

Heilige madeliefjes: een reactie op Verlangen naar het heilige

Heiligheid, wat is dat eigenlijk precies? En verlangen we daar echt naar, zoals Jan Martijn Abrahamse lijkt te stellen in zijn nieuwste boek? In deze korte respons onderzoek ik of zijn gedachten over het opnieuw verwonderen en heiligheid richting kunnen geven aan het nadenken over mens en ecologie. De afgelopen jaren zijn er talloze analyses verschenen van de verwoestende omgang van christenen met de natuur in verleden en heden. Daartegenover staat de fragiele ontwikkeling van hoopvolle eco-theologie die nog steeds in beweging is. Kan Abrahamses visie op heiligheid daar een nieuwe impuls geven?

Witte roos als teken van rouw
Witte roos als teken van rouw
None

De 4 beste pastorale boeken over rouw en verlies

Rouw en verlies zijn ingrijpende ervaringen die diepe sporen nalaten in het leven van mensen. Voor pastors, begeleiders en iedereen die troost wil bieden, is het van onschatbare waarde om de juiste woorden en handvatten te hebben. Gelukkig zijn er boeken die helpen om het rouwproces beter te begrijpen en mensen op een liefdevolle manier bij te staan. In dit artikel bespreken we de vier beste pastorale boeken over rouw en verlies—boeken die niet alleen inzicht geven, maar ook bemoediging en hoop bieden.

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Nieuwe boeken